niedziela, 5 kwietnia 2020

PASZTET Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI

Z czym kojarzy się Wam Wielkanoc? Wiadomo pisanki, zajączki, śmigus dyngus..Ale jeśli by zapytać o potrawy to na pewno żur, jajka we wszelakich postaciach no i pieczone mięsa oraz pasztety. Te ostatnie przygotowuję w moim domu bardzo często, nie tylko przy okazji świąt, dlatego że wszyscy je bardzo lubimy.
Wedle uznania możemy do masy mięsnej dodać to co lubimy, by wyszedł pasztet taki, za który podziękują Nam nasze kubki smakowe. Moja dzisiejsza propozycja to pasztet z dodatkiem pieczarek, dla wszystkich miłośników grzybów w sam raz.
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
30 dag piersi z kurczaka
10  pieczarek
3 marchwie
2 pietruszki
1 cebula
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Wykonanie :
Pieczarki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut . Wodę zlewamy, pieczarki studzimy, kroimy w kostkę.
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.  Do masy mięsnej dodajemy pieczarki, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię pasztety, szczególnie te domowe, takie zawsze są najlepsze :)
    Z pieczarkami jeszcze nie jadłam i z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń