poniedziałek, 6 kwietnia 2020

DOMOWA ĆWIKŁA

W tradycji polskiej Wielkanocy do koszyczka ze święconką wkładamy również chrzan, który potem znajdzie się na świątecznym stole. U mnie chrzan występuje z dodatkiem buraczków, czyli tzw ćwikła.
Najlepsza jest przygotowana ze świeżo ukopanego, następnie starkowanego chrzanu, ale jeśli z jakichś powodów nie macie dostępu do świeżego korzenia chrzanu, możecie go zastąpić zakupionym chrzanem tartym, możliwie najostrzejszym. 
Składniki:
0,5 kg buraków
5 dag korzenia chrzanu
sól, cukier, ocet
Wykonanie:
*Korzeń chrzanu obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach.
* Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. 
*Starty chrzan mieszamy z buraczkami, dodajemy do smaku odrobinę cukru, soli oraz octu, mieszamy. Przechowujemy w lodówce. 

5 komentarzy: