Przygotowanie wędliny w domu jest niezwykle proste, nie wymaga zbytnio dużego nakładu pracy, a efekty..? No cóż, oceńcie sami.
Schab ugotowany w mleku jest soczysty i bardzo delikatny, polubią go nawet dzieci.
Składniki:
schab 1 kg
1 litr mleka
sól pieprz
3 ząbki czosnku
ziele ang, listek laurowy
pół szklanki wody
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy, nacieramy dobrze solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawiamy w lodówce na min 12 godzin.
Po tym czasie do garnka wlewamy wodę i mleko. Dodajemy listek laurowy, ze 2 ziarna ziela ang. Kiedy mleko zacznie się gotować wkładamy schab ( wyjmujemy go z pól godziny wcześniej z lodówki). Garnek przykrywamy, mięso gotujemy na delikatnym ogniu 25 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem całą noc. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz