środa, 8 kwietnia 2020

SCHAB W MLEKU GOTOWANY

Na świątecznym stole nie może zabraknąć mięs i wędlin. Boczki, karkówki, schaby...to one królują wśród zimnych przekąsek w te dni( nie licząc oczywiście pasztetów i jajeczek ).
Przygotowanie wędliny w domu jest niezwykle proste, nie wymaga zbytnio dużego nakładu pracy, a efekty..? No cóż, oceńcie sami. 
Schab ugotowany w mleku jest soczysty i bardzo delikatny, polubią go nawet dzieci. 
Składniki:
schab 1 kg 
1 litr mleka
sól pieprz
3 ząbki czosnku
ziele ang, listek laurowy
pół szklanki wody
Wykonanie:
Schab myjemy, osuszamy, nacieramy dobrze solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zostawiamy w lodówce na min 12 godzin. 
Po tym czasie do garnka wlewamy wodę i mleko. Dodajemy listek laurowy, ze 2 ziarna ziela ang. Kiedy mleko zacznie się gotować wkładamy schab ( wyjmujemy go z pól godziny wcześniej z lodówki). Garnek przykrywamy, mięso gotujemy na delikatnym ogniu 25 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, zostawiamy pod przykryciem całą noc. Mięsko wychodzi niezwykle soczyste. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz