czwartek, 28 stycznia 2016

JAJKA PO KRÓLEWSKU

Śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Musi być zdrowe, pożywne, dodające Nam energii do działania i do..rozruszania się ;) Ja dziś przygotowałam mojej rodzinie zapiekane jajka w awokado. Dodatek świeżego bekonu podkręca smak całości i sprawia,że danie jest jeszcze bardziej pożywne.
 Składniki:
1 awokado
2 jajka
sól, pieprz, słodka papryka
natka pietruszki
szczypiorek
2 plastry boczku
Wykonanie:
Awokado przecinamy na pół, wyjmujemy pestkę. Wgłębienie po pestce jeszcze bardziej pogłębiamy i poszerzamy. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wbijamy jajko.Oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika, zapiekamy ok 15 minut, aż jajko dobrze się zetnie. Na patelni obsmażamy na chrupko boczek, kroimy w małą kosteczkę. Gotowe jajka w awokado układamy na talerzu, wykładamy na wierzch boczek, posypujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem wg uznania.

34 komentarze:

  1. Zamiast boczku dodam kabanosy z łososia, powinno być ok prawda :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie awokado zapiekane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie po królewsku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :-) zjadłabym chociażby teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje nic innego jak zrobić Marzenko ;)

      Usuń
  5. Uwielbiamy awokado ale zapiekanego jeszcze nie jadłyśmy choć kusi nas od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy jeszcze takiego połączenia nie próbowałyśmy ale smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wypasione śniadanie! bardzo lubię jak przyrządzone jajko, awokado jest kremowe, a boczek dopełnia smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, całość jest jakby dla siebie stworzona

      Usuń
  8. Wygląda wyśmienicie. Ale mnie zaciekawiłaś tym awokado. Jak ono smakuje zapiekane?
    Muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj koniecznie, jest na prawdę smaczne

      Usuń
  9. Za awokado nie przepadam, ale całość ładnie i zachęcająco podana ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio robiłem niemal identyczne, tylko bez szczypiorku :) Bardzo dobre na śniadanie, jak ktoś zaczyna dzień od posiłku białkowo-tłuszczowego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie śniadanie to musi dopiero super smakować! Nie dość, że pyszne, to dostarcza energii na cały aktywny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pięknie. Nie wiem czy odważyłabym się ruszyć tak pięknie wyglądające danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamykamy oczy i jemy..delektujemy się...jemy ;)

      Usuń
  13. Jak cudnie wyglądają. Doskonały pomysł na extra jajka. Z chęcią go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też miałam takie robić, ale zawsze kiedy mam awokado, idzie do guacamole:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz kupić kilka i wtedy będzie też zapiekane

      Usuń
  15. Świetna propozycja!
    Ciężko wyczarować coś niecodziennego na śniadanie, a Tobie się udało! :)
    Pysznie i pożywnie!
    Na pewno wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczny pomysł, ja ze względu na swój wegetarianizm pominęłabym tylko boczek, ale na resztę przepisu na pewno się skuszę! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bez boczku też będzie pysznie

      Usuń