wtorek, 19 stycznia 2016

BROKUŁY POD BESZAMELEM

Często gnębi mnie to samo pytanie. Czo podać do obiadu? Jaką surówkę czy sałatkę zrobić?
A smacznie nie musi być wcale wyszukanie, zobaczcie jak w parę chwil wyczarować świetne warzywo do drugiego dania. Ps: A ja tak podane brokuły mogę tez jeść jako samodzielne danie. 
 Składniki:
500 g brokuła
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 szkl mleka
sól,pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Brokuły obgotowujemy al dente w osolonej wodzie. Wyjmujemy układamy do naczynia żaroodpornego. W garnuszku rozpuszczamy masło, powoli odsypujemy mąkę, ciągle mieszając żeby nie powstały grudki. Kiedy mamy jednolita masę, pomału dolewamy mleko, mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotowym sosem polewamy brokuły. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia. Możemy też dodatkowo posypać startym żółtym serem. Tak samo możemy przygotować również kalafiora.

35 komentarzy:

  1. Uwielbiam! :) I brokuły, i beszamel :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie, bardzo lubię beszamel :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest moja ulubiona forma podania brokułów! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja również spałaszowałabym je jako samodzielne danie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Półmisek z takimi brokułami i nic więcej nam nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie tak podane brokuły stanowiły samodzielne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam brokuły i dla mnie to również byłoby samodzielne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowite danie, uwielbiam brokuły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brokuły mogę jeść codziennie. Pyszny dodatek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Ja też mogę je codzień jeść, one się nie nudzą

      Usuń
  10. Jak pysznie! :) Też mam tą brytfankę. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie przyrządzone brokuły:)Moje ulubione warzywo:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jadłam to kiedyś u znajomych, prawie sama zjadłam całą michę ;) Później zapomniałam o tym. Jak dobrze, że trafiłam na ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na podanie brokuła. Uwielbiam sos beszamelowy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł, nie jadłam tak przygotowanego brokuła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszą smakować wyśmienicie :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Pomysł na obiad super, też mogłabym zjeść takie brokuły jako danie, a nie jako dodatek :))) Super to wymyśliłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A jak długo zapiekać w piekarniku😉

    OdpowiedzUsuń