Składniki:
1 kostka margaryny
20 dag cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 jajka
50 dag mąki
8 łyżek mleka
szczypta soli
4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 dag bakalii
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Odłożyć 4 łyżki mąki. Resztę wymieszać z solą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia i dosypywać do margaryny, nadal miksować. Do ciasta dolewamy mleko i mieszamy. Bakalie oprószamy odłożoną mąką, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do natłuszczonej dużej formy keksówki lub dwóch mniejszych.Pieczemy ok godziny w 170 st.
Piękny Ci wyszedł :) to częstuję się kawałeczkiem :)
OdpowiedzUsuńAleż proszę ;)
UsuńDawno nie robiłam, lubię z figami :)
OdpowiedzUsuńZ figami też bardzo lubię
UsuńBardzo smakowity :) Te kolorki naprawdę zachęcają do skosztowania :-)
OdpowiedzUsuńJak jest kolorowo, to od razu szybciej sięgamy ręką ;)
UsuńUwielbiam keks taki z bakaliami na bogato. Taki jak Twój :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu
UsuńPysznie najeżony bakaliami ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie taki jaki powinien być ;)
UsuńI pomyśleć, że my nigdy takiego ciacha nie jadłyśmy ;) Wygląda ślicznie kolorowo :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musicie to nadrobić ;)
UsuńSuper! Świetnie wygląda :) Z dużą ilością bakalii, to tak jak lubię najbardziej :)))
OdpowiedzUsuńTakie są właśnie najlepsze ;)
UsuńBędę musiała następnym razem spróbować, bo do tej pory bakalie zawsze mi opadały, ale przepis bardzo się różni od tego mojego.
OdpowiedzUsuńPewnie inna struktura ciasta i dlatego ;) Wypróbuj mój przepis, na pewno bakalie nie opadną
UsuńBardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńUwielbiam takie ciasta i robię nie tylko na święta :-)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie keksy, warto je często robić
UsuńJaki ładny, kolorowy ☺ Jednak ja nie przepadam za bakaliami...
OdpowiedzUsuńSzkoda ;( Ale nie każdy w sumie musi to samo lubić, taka urozmaicenie
UsuńNie przepadam niestety za bakaliami ale wygląda zachwycająco! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńMoje ulubione całoroczne ciasto :) Spróbujemy z Twojego przepisu, bo wygląda rewelacyjnie ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować ;) Na pewno nie pożałujesz
UsuńCzy ktos upiekl ten keks,bo widze tylko zachwyt nad zdjeciem
OdpowiedzUsuńMi niestety raz nie wyszedł, może za dużo bakalii. Dziś próbujemy znowu
OdpowiedzUsuńKeks godny polecenia.Łatwy w przygotowaniu a smak przepyszny.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń