poniedziałek, 4 stycznia 2016

SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE SOJOWO- IMBIROWYM

Jeśli lubicie drób i nieco ostrzejsze smaczki, koniecznie tak przyrządźcie skrzydełka. Smakują wyśmienicie i zachwycą nawet najwybredniejszych gości
 Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
sos:
1 szkl wody
2 łyżki miodu
1 łyżka mielonego imbiru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka ostrej papryki
Wykonanie:
Z kurczaka odcinamy lotki, odrzucamy. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. Obsmażamy na rumiano na oleju.Przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dusimy ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy miód, imbir,
sos sojowy, ostrą paprykę. Dusimy pod przykryciem,aż skrzydełka ładnie zmiękną a sos delikatnie zgęstnieje. 

16 komentarzy:

  1. Ale pyszny kurczaczek, niebo w gębie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować, uwielbiam dania z imbirem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. OOOOoooo aż ślinka cieknie! Zrobię go w tym tygodniu! :]

    Najlepszego w 2016 ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadamy za skrzydełkami ale w takim ciekawym wydaniu mogłybyśmy się do nich przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam w podobnej wersji,bardzo smakowite skrzydełka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiednia propozycja na tą porę roku :D

    OdpowiedzUsuń