Składniki:
2 garście suszonych prawdziwków 1 cebula 1 pęczek włoszczyzny 2 litry wody liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz makaron duże świdry 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki śmietany koniak- do smaku Sposób przygotowania: *Grzyby moczymy całą noc. Na drugi dzień kroimy w paski. Do wody w której się moczyły dodajemy jeszcze ok 3 szklanek wody. Wkładamy też obraną cebulę i włoszczyznę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść laurowy i ziele ang. Po ok 40 minutach, kiedy grzyby będą już miękkie ,dodajemy koniak ( kieliszek - pod wpływem temperatury alkohol wyparuje, pozostawiając swój aromat i smak), zestawiamy z kuchenki, blendujemy. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. *Natkę pietruszki blendujemy z dodatkiem śmietany, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. *Makaron gotujemy w osolonej wodzie. *Na talerz wlewamy porcję zupy, z brzegu talerza śmietanę z natką pietruszki. Na każdy talerz wykładamy też kilka dużych makaronów. Dekorujemy wg uznania.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Brzmi i wygląda wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje
UsuńWyglada ciekawie, tylko czy sam smak by mi smakował nigdy nie eksperymentowałam z alkoholami w zupach ;)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, nadają pysznego smaku i aromatu
UsuńCiekawe połączenie :) Z chęcią bym spróbowała takiej zupki :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest na prawdę pyszna
UsuńApetyczna zupka,szkoda,że procenty ulatują,he,he.
OdpowiedzUsuńZawsze można na popitkę użyć dodatkowych ;)
UsuńJestem ciekawa smaku tej zupy, bo koniaku do zupy jeszcze nie lałam :))
OdpowiedzUsuńWypróbuj, jest pysznie
UsuńGrzybowa póki co nie dla mnie - Mały cały czas cyca popija :)
OdpowiedzUsuńNo to rzeczywiście musisz poczekać póki co
UsuńAle miałaś pomysł, super! :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na pyszną zupkę :-)
OdpowiedzUsuńOj tak, zawsze to jakieś urozmaicenie
UsuńZupę grzybową bardzo lubię, z koniakiem jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, polecam ;)
UsuńNie jadłam grzybowej z koniakiem:)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, jest smacznie
UsuńDużo przypraw - to lubię. ;]
OdpowiedzUsuńTo fakt, jest bardzo aromatyczna
UsuńZupka idealna za zimne dni. Rozgrzewa podwójnie. Wspaniała :)
OdpowiedzUsuńOj tak, idealna na rozgrzewkę ;)
Usuńdodatek koniaku wydaje się tak ciekawy, że się skuszę na taki eksperyment przy najbliższej grzybowej:)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pysznie
UsuńBardzo ciekawy ten dodatek koniaku, muszę kiedyś koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńDzisiaj akurat robiłyśmy zupę pieczarkową i na pewno nie była nawet w połowie tak smaczna jak Twoja grzybowa :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbowac i mój przepis, jest pysznie
UsuńCiekawa jestem smaku takiej zupy. Pomysł mi się bardzo podoba, kiedyś na pewno przetestuję :)
OdpowiedzUsuńooo proszę, intrygująca zupa :)
OdpowiedzUsuńDzięki Danusiu
OdpowiedzUsuń