poniedziałek, 2 października 2017

DŻEM JABŁKOWY Z CYTRUSOWĄ NUTĄ

Kiedy za oknem będzie biało i mroźno, przyniesiony z piwniczki słoiczek pysznego, pachnącego latem i sadem słoiczka dżemu będzie miłym wspomnieniem wakacji. Położony na kanapce, czy dodany do naleśników będzie prawdziwą gratką dla smakoszy. 
Składniki:
3 kg jabłek mocno dojrzałych
1,5 kg cukru
kilka goździków
skórka z 2 cytryn
Wykonanie:
Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy ok pól szklanki wody, aby się nie przypalało, dosypujemy cukier, wrzucamy goździki oraz skórkę z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, można tez za pomocą tłuczka do ziemniaków co jakiś czas rozgniatać jabłka. Kiedy jabłka całkowicie się rozpadną, nakładamy gorące do słoików. Zamykamy, pasteryzujemy 10 minut. 










24 komentarze:

  1. Że skórką z cytryny jeszcze nie robiłam. Będę musiała zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale skuszę się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak lubię jabłka, ale na razie mi nie wolno jeść...

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś dla mnie. Bardzo fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowy najlepszy, pysznie Majeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny dżemik, muszę zrobić taki z dodatkiem cytrynki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym zjadła takiego domowego dżemiku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie miałam okazji spróbować czegoś takiego. Musi być pyszne to złączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  9. Niezastąpione takie słoiczki na śniadanie, na deser czy do ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zapisuje.Jablonie w tym roku na dzialce zmarzły na wiosnę.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie prażone jabłka to główny punkt obiadu u mojej Babci;)

    OdpowiedzUsuń