Składniki:
3 kg jabłek mocno dojrzałych
1,5 kg cukru
kilka goździków
skórka z 2 cytryn
Wykonanie:
Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy ok pól szklanki wody, aby się nie przypalało, dosypujemy cukier, wrzucamy goździki oraz skórkę z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, można tez za pomocą tłuczka do ziemniaków co jakiś czas rozgniatać jabłka. Kiedy jabłka całkowicie się rozpadną, nakładamy gorące do słoików. Zamykamy, pasteryzujemy 10 minut.
Że skórką z cytryny jeszcze nie robiłam. Będę musiała zrobić 😊
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne
UsuńW takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale skuszę się :)
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńTak lubię jabłka, ale na razie mi nie wolno jeść...
OdpowiedzUsuńSzkoda..dużo zdrówka życzę
UsuńCoś dla mnie. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy, pysznie Majeczko :)
OdpowiedzUsuńWszystko co domowe jest najlepsze
UsuńPyszny dżemik, muszę zrobić taki z dodatkiem cytrynki :)
OdpowiedzUsuńRób, rób, pyszny jest
UsuńChętnie bym zjadła takiego domowego dżemiku :)
OdpowiedzUsuńOj.. zdecydowanie lepszy od kupowanego
UsuńJeszcze nie miałam okazji spróbować czegoś takiego. Musi być pyszne to złączenie smaków.
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńNiezastąpione takie słoiczki na śniadanie, na deser czy do ciasta :D
OdpowiedzUsuń;)szarlotka mniam potem będzie
UsuńPrzepis zapisuje.Jablonie w tym roku na dzialce zmarzły na wiosnę.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń;)
Usuńsmaczny dżemik : )
OdpowiedzUsuńDzięki Elu
UsuńTakie prażone jabłka to główny punkt obiadu u mojej Babci;)
OdpowiedzUsuńObiady u babci <3 najlepsze ;)
Usuń