środa, 4 października 2017

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KURKAMI

Sekret dobrze upieczonej polędwiczki tkwi w czasie który przebywa ona w piekarniku. Przetrzymana w piekarniku będzie za sucha i nie smaczna. Znalazłam idealny złoty moment, w  którym polędwiczka jest idealnie upieczona, soczysta , wprost rozpływa się w ustach. Wypróbujecie?
Składniki:
polędwiczka wieprzowa 0,7 kg
sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszone pomidory płatki
olej
sos:
kubek śmietany 12 %
kubek bulionu warzywnego
30 dag grzybów kurek
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
*Polędwiczkę nacieramy solą , pieprzem, ziołami i suszonymi pomidorami w płatkach. Odkładamy do lodówki na min 3 godz
* Polędwiczkę układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, przykrywamy. Pieczemy 30 minut w 180 st, następnie zmniejszamy temp na 140 st i pieczemy jeszcze 15 minut
*Cebulę siekamy i szklimy, dokładamy obgotowane wcześniej kurki ( 10 minut w osolonej wodzie). Kiedy grzyby się przyrumienią dolewamy bulion, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy, sos się zagęści. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. 

42 komentarze:

  1. przepyszne kurki i delikatność polędwiczki, mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadła bym całą porcję, mniamm 😊 ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam polędwiczkę i kurki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zestawienie do siebie pasuje, jak go nie lubić

      Usuń
  4. pyszne mięsko, spróbowałabym !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusisz Martuś takim pysznym jedzonkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. podana w towarzystwie kurek musi być obłędna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Polędwiczka i sos kurkowy to wyjątkowo udane połączenie. Często tak przygotowane mięso serwuję z kluskami śląskimi lub przesmażonymi na maśle kopytkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię sosy kurkowe. Brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota.... kurki mam nadzieję już niebawem pojawią się u mnie w końcu na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To musiało być przepyszne danie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było, było...i jak dobre to jak zawsze za mało ;) niedosyt zostaje

      Usuń