sobota, 14 października 2017

TĘCZOWA PIANKA Z BRZOSKWINIAMI

Jako, że mamy weekend coś słodkiego być musi. Jako że deszczowa pogoda całkowicie mnie jakoś rozleniwiła będzie coś na szybko. Delikatna pianka. brzoskwinie,a wszystko pod galaretką. Zasmakuje każdemu
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 galaretka bordowa ( porzeczkowa )
1 galaretka czerwona ( truskawkowa)
1 galaretka zielona (agrestowa)
dodatkowo:
8 połówek brzoskwiń z syropu
galaretka przezroczysta
Wykonanie:
* Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy.
* Mleka mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 części.
* Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
* Jedną z galaretek mieszamy z 1 porcją mleka. Spieniamy mikserem, wylewamy na dno tortownicy. Odstawiamy do lodówki, by troszkę przytężało. 
*Drugą galaretkę łączymy z kolejną porcją mleka, spieniamy, wylewamy na pierwszą warstwę z tortownicy. Wkładamy do lodówki.
* Tak samo postępujemy z trzecią galaretką.Odstawiamy do stężenia na ok pól godziny.
*Przezroczystą galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy.
*Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry, następnie każdy z nich przekrawamy na połowę. Wykładamy na ciasto. Zalewamy przezroczystą galaretką. Odstawiamy do lodówki. 

30 komentarzy:

  1. Wręcz przepadamy za tego typu delikatnymi deserami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto :) Zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędnie wygląda. Potrafi zrekompensować każdą deszczową pogodę.
    Słonecznego, miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda nieziemsko. muszę któregoś razu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie desery uwielbiają dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. szybko się ją robi, a jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja mama robila takie "ptasie mleczko", to byl jej popisowy numer. Niestety odeszla zanim zdazylem zapytac ja o ten przepis. Dzieki pani udalo mi sie go odtworzyc. Dziekuje i pozdrawiam. PS szkoda ze nie mozna dodac zdjec w komentarzu

    OdpowiedzUsuń