środa, 22 listopada 2017

GULASZ DROBIOWY Z BOCZKIEM I WARZYWAMI

Jeśli macie mało czasu na przygotowanie obiadu, to z pewnością możecie przygotować ten gulasz. Robi się praktycznie sam, a połączenie smakowe sprawia, że zasmakuje każdemu. To jak ? Gotujecie dziś na obiad gulasz?
Składniki:
500 g piersi   z kurczaka
200 g wędzonego boczku
1 cebula
3 marchewki
1 pietruszka
20 dag pieczarek
sól, pieprz
słodka papryka, ostra papryka mielona
listek laurowy
3 ziarna ziela ang
olej do smażenia
3 łyżki mąki
2 łyżki śmietany
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, oprószamy solą, pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej, przesmażamy, posypujemy dość obficie paprykami, mieszamy. Na patelnię dokładamy posiekaną cebulę i wędzony boczek. Dokładamy też pieczarki pokrojone na małe kawałki. Przesmażamy razem ok 10 minut. W oddzielnym garnuszku wrzucamy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele ang i listek laurowy. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie dodajemy usmażone mięsko z dodatkami. Gotujemy razem ok 5 minut. Zagęszczamy mąką i śmietaną. 

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na szybki i smaczny obiad, lubię połączenie kurczaka i boczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I smacznie zabrzmiało i wygląda również smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj nie,ale na weekend,dlaczego nie ;:) pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być to bardzo sycące danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, idealne, jesienne jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gulasz wygląda wyśmienicie, ale drobiowego nigdy nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny, robiłam wczoraj na obiad,wszystko zjedzone, nawet mój wybredny syn jadł ze smakiem. Przepis zapisany i będę z niego korzystać, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń