środa, 8 listopada 2017

MIELONE ZRAZY Z WARZYWAMI

Mielone zrazy? Tak. Próbowaliście? Jeśli nie, to musicie koniecznie nadrobić, przy najbliższej okazji zrobić je właśnie w ten sposób. Zrazy są pyszne, podane z sosem niczym nie ustępują tym tradycyjnym zrazom. Mówię Wam - pycha!
Takie zrazy to świetny obiad na jesienny dzień, kolorowy farsz świetnie wkomponowuje się w kolory jesieni. Lubię takie jesienne, barwne dania właśnie za ich kaloryczność i to, że sycą na długo. 
Składniki:
350 g mięsa wołowego zmielonego
350 g mięsa wieprzowego zmielonego
sól,pieprz, słodka papryka mielona, majeranek
4 łyżki bułki tartej
farsz:
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
3 ugotowane marchewki
mała cebula
4 ogórki kiszone
wywar do gotowania:
2 litry bulionu warzywnego
ziele ang 3 szt
liść laurowy 1 szt
sól
3 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18%
dodatkowo:
musztarda
8 plastrów boczku wędzonego
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Wykonanie:
*Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy.
* Cebulę kroimy w półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki.
* Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego). Spłaszczamy na dłoni. Smarujemy musztardą, kładziemy plaster boczku , na to wykładamy po kilka sztuk każdego warzywa-wykładamy na środek, boki pozostawiamy puste. Po nałożeniu farszu formujemy zraz. Tak postępujemy z całym mięsem. Wszystkie zrazy obtaczamy w bułce tartej, smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. 
*Po usmażeniu zrazy przekładamy do wrzącego bulionu, do którego dodajemy listek, ziele, doprawiamy do smaku solą. W takim wywarze gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie zagęszczamy wywar za pomocą mąki i śmietany, chwilkę podgotowujemy, sosik zacznie gęstnieć. Zrazy podajemy z sosem, z ziemniaczkami i ulubioną surówką.
UWAGA!!! Do 31.12.2017 czytelnicy mojego bloga na hasło: ZDROWA- JESIEŃ otrzymają zniżkę 10 % na produkty firmy Ambition. Ja do przygotowania tego dania, do pokrojenia warzyw, użyłam noża szefa kuchni właśnie tej firmy, który to można zakupić w  sklepie DAJAR . #myAmbition






Zdrowa jesień na talerzu

12 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, dawno tego nie robiłam,pysznie brzmią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne mięsko obiadowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno siostra mi mówiła, zrób sobie takie oszukane zrazy, a ja zwlekałam bo jakoś nie byłam przekonana, a tu proszę, wyglądają rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tradycyjne zrazy, ale te też wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba jeszcze nie próbowałam, ale wyglądają super apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam. Wyglądają fajnie, tak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń