poniedziałek, 6 listopada 2017

TATARSKIE ŚLEDZIE

Czas jesienno zimowy, to idealny czas na wyhaczenie rybki. Tym razem padło na śledzika, którego podałam w towarzystwie pysznej sałatki. Kto nie próbował to niech nie żałuje, tylko do kuchni marsz i bierzemy się do roboty. Przygotowanie to dosłownie kilka chwil a efekt? Świetna zakąska, pyszna przekąska, idealne śniadanie. Zawsze smakuje wyśmienicie. 
Składniki:
1 opakowanie filetów śledziowych solonych a'la matias w oleju SEKO
pół puszki kukurydzy
pół czerwonej papryki
2 jajka ugotowane na twardo
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
2 ogórki korniszony z chili ( ostre)
3 grzybki marynowane
łyżka majonezu
sól, pieprz
Wykonanie:
*Filety osączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, układamy naokoło na talerzu.
*Kukurydze osączamy, paprykę kroimy  w kosteczkę, drobno siekamy cebulkę i szczypiorek. Tak samo postępujemy z grzybkami i ogórkami. Jajka również kroimy w kosteczkę. Wszystko ( oprócz szczypiorku) mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majonez, mieszamy. Gotową sałatkę wykładamy na środku talerza, pomiędzy śledziami, szczypiorkiem posypujemy naokoło sałatki i pomiędzy kawałkami śledzia. 

13 komentarzy:

  1. a ja już tam dawno śledzika nie jadłąm! mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie rozglądam się za jakimiś śledzikami na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja wczoraj jadłam troszkę podobnie. Smakuje super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jak zawsze mówimy, że nie lubimy śledzików tak ostatnio coraz bardziej się do nich przekonujemy :) Bardzo apetycznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie śledzie jestem chętna :) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim wydaniu miłośnikiem śledzi nie jestem.
    Ogólnie nie przepadam za rybami ale mój mąż owszem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym zjadła takiego śledzika.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię śledzie, pyszna sałatka 😊

    OdpowiedzUsuń