Składniki:
50 dag mieszanki ciast lub ciasta np kruchego i herbatników
4 łyżki masła
100 ml mleka
2 łyżki kakao
pól szklanki mieszanki bakalii
3 łyżki dżemu
łyżka olejku rumowego lub rumu
Wykonanie:
Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko oraz
kakao. Zagotowujemy.Dodajemy dżem i rum. Dorzucamy zblendowane ciastka i ciasto.
Mieszamy. Masę chłodzimy. Formujemy kulki, obtaczamy w zblendowanych bakaliach.
Bardzo lubię te kuleczki, mają u mnie w domu wielu amatorów :)
OdpowiedzUsuńU mnie też :)
UsuńBardzo fajne takie na raz, do pochrupania :-)
OdpowiedzUsuńNa jeden kęs :)
UsuńBajaderek jeszcze nie robiłam, Twoje wyglądają rewelacyjnie:-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj ;)
UsuńMy jak już to robimy takie kuleczki z herbatników, bo chyba jeszcze nigdy nam przyschłego ciasta nie zostało xD
OdpowiedzUsuńA u mnie czasem po swietach czy innych okolicznowsciach zostaje troszke ciast i wted powstaja bajaderki :)
UsuńBajaderki uwielbiam :D Ale narobiłas mi smaku!
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz zrobic :)
UsuńPychotka, wyglądają pięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny pomysł na wykorzystanie resztek ;)
OdpowiedzUsuńOj tak...potwierdzam :)
UsuńPyszny pomysł na coś słodkiego :-)
OdpowiedzUsuń;)
Usuńmam podobny "patent" na podeschnięte ciasto, takie bajaderki chętnie wszyscy zajadają:)
OdpowiedzUsuńU mnie też są bardzo lubiane :)
UsuńAch jak kocham ten rumowy smak :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPyszne kuleczki :) smak dzieciństwa...
OdpowiedzUsuńJak dla mnie smak lat szkoły średniej :)
Usuńtak smak szkoły średniej. pyszne.
UsuńDla mnie dzieciństwa, bo mama robiła odkąd pamiętam :)
UsuńTeż robię te kuleczki gdy ciasta zostaje mi więcej,nic się nie marnuje.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wpisy, pozdrawiam
UsuńWyglądają bardzo smakowicie :) Raz w życiu robiłam bajaderki i raz tylko je jadłam :) A robiłam bardzo podobnie, ale bez rumu i także wyszły bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńTo spróbuj koniecznie i z rumem
UsuńA jaki dżem np? i do czego go dodajemy, do obtaczania czy do cherbatników i ciasta bo nie isze nic o tym w wykonaniu? :)
OdpowiedzUsuńDżem dajemy w swoim ulubionym smaku, nie narzucam tutaj jakiegoś konkretnego ;)
UsuńJak dodajemy rum i dżem? też zagotowujemy czy na wierzch z bakliami łączymy?
OdpowiedzUsuńRum i dżem dodajemy po zagotowaniu, przed dodaniem zblendowanych ciast.Dziękuję za czujność
UsuńDziękuję :)
UsuńPrzepysznie wyglądają . Takie idealne w dłoń mniam .
OdpowiedzUsuńTakie na jeden raz :)
Usuńchciałabym aby u mnie wyszly tak jak u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki :)
Usuńna podobnej zasadzie robiłam cake pops :)
OdpowiedzUsuńI tak i tak jest pysznie :)
UsuńFajny pomysł! Jadłam kiedyś bajaderki w Krakowie! :)
OdpowiedzUsuńSmakowały?
UsuńAle kusisz tym deserkiem, z chęcią bym jedną schrupała :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się :0
UsuńPyszny pomysl na wykorzystanie resztek ciasta :) Dziekuej za udzial w mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńProszę :) z wielką radiością się dołaczyłam :)
UsuńWykorzystane resztki a jakie pyszności. Też takie bajaderki robię.
OdpowiedzUsuńWarto je robić bo pyszne
Usuńzawsze lubiłam te pyszne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń