środa, 28 stycznia 2015

BAJADERKI

Nie samym mięsem człowiek żyje. Zostało wam ciasto i nie wiecie co z tym troszkę przysuchym fantem już zrobić? Oczywiscie że bajaderki :)
Składniki:
50 dag mieszanki ciast lub ciasta np kruchego i herbatników
4 łyżki masła
100 ml mleka
2 łyżki kakao
pól szklanki mieszanki bakalii
3 łyżki dżemu
łyżka olejku rumowego lub rumu
Wykonanie:
Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko oraz 
kakao. Zagotowujemy.Dodajemy dżem i rum. Dorzucamy zblendowane ciastka i ciasto.
Mieszamy. Masę chłodzimy. Formujemy kulki, obtaczamy w zblendowanych bakaliach. 

48 komentarzy:

  1. Bardzo lubię te kuleczki, mają u mnie w domu wielu amatorów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne takie na raz, do pochrupania :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajaderek jeszcze nie robiłam, Twoje wyglądają rewelacyjnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. My jak już to robimy takie kuleczki z herbatników, bo chyba jeszcze nigdy nam przyschłego ciasta nie zostało xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie czasem po swietach czy innych okolicznowsciach zostaje troszke ciast i wted powstaja bajaderki :)

      Usuń
  5. Bajaderki uwielbiam :D Ale narobiłas mi smaku!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, wyglądają pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie resztek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam podobny "patent" na podeschnięte ciasto, takie bajaderki chętnie wszyscy zajadają:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne kuleczki :) smak dzieciństwa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie smak lat szkoły średniej :)

      Usuń
    2. tak smak szkoły średniej. pyszne.

      Usuń
    3. Dla mnie dzieciństwa, bo mama robiła odkąd pamiętam :)

      Usuń
  10. Też robię te kuleczki gdy ciasta zostaje mi więcej,nic się nie marnuje.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają bardzo smakowicie :) Raz w życiu robiłam bajaderki i raz tylko je jadłam :) A robiłam bardzo podobnie, ale bez rumu i także wyszły bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A jaki dżem np? i do czego go dodajemy, do obtaczania czy do cherbatników i ciasta bo nie isze nic o tym w wykonaniu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem dajemy w swoim ulubionym smaku, nie narzucam tutaj jakiegoś konkretnego ;)

      Usuń
  13. Jak dodajemy rum i dżem? też zagotowujemy czy na wierzch z bakliami łączymy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rum i dżem dodajemy po zagotowaniu, przed dodaniem zblendowanych ciast.Dziękuję za czujność

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
  14. Przepysznie wyglądają . Takie idealne w dłoń mniam .

    OdpowiedzUsuń
  15. chciałabym aby u mnie wyszly tak jak u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. na podobnej zasadzie robiłam cake pops :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny pomysł! Jadłam kiedyś bajaderki w Krakowie! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale kusisz tym deserkiem, z chęcią bym jedną schrupała :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny pomysl na wykorzystanie resztek ciasta :) Dziekuej za udzial w mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę :) z wielką radiością się dołaczyłam :)

      Usuń
  20. Wykorzystane resztki a jakie pyszności. Też takie bajaderki robię.

    OdpowiedzUsuń
  21. zawsze lubiłam te pyszne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń