Nadeszła wiosna, a wraz z nią chęć na zielone. Wiosna to również sezon szparagowy. Sezon zielony. Chętnie sięgam więc po te warzywa i dodaję je do omletów, jajecznic, jako dodatek do mięs a także marynuję, by poza sezonem cieszyć się ich smakiem. Dziś proponuję Wam pałki drobiowe z dodatkiem szparagów, bobu i zielonego groszku. Mówię Wam palce lizać!
Składniki:
1 kg pałek z kurczaka
pęczek szparagów zielonych
duża garść bobu
puszka groszku lub szklanka groszku świeżego zielonego
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
sól
pieprz
zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku
olej
koperek świeży
Wykonanie:
*Pałki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.Nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, obiema paprykami oraz skrapiamy olejem. Odstawiamy na min dwie godz do lodówki pod przykryciem.
* Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temp 170 st.
* W osolonej i ocukrzonej wodzie gotujemy szparagi, ok 7 minut, tak samo gotujemy bób. Szparagi osączamy, bób obieramy ze skórki. Groszek osączamy z zalewy, jeśli używamy świeżego to płuczemy.
*Po 55 minutach do pałek dokładamy warzywa, podpiekamy jeszcze razem ok 10 minut.Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Ale nabrałyśmy ochoty na bób :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków. Jak ja dawno nie jadłam szparagów :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie, jadłabym ;) :-)
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała takiego dania .Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny obiadek : )
OdpowiedzUsuń