Składniki:
4 udka kacze
sól,pieprz
marynata:
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z pomarańczy
2 łyżki miodu- można dać 1 łyżkę jeśli chcemy mniej słodkie
dodatkowo 1 pomarańcza do wyciskania w trakcie pieczenia
Wykonanie:
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na min dwie godz. Po tym czasie mieszamy składniki marynaty, gotową nacieramy udka, odkładamy do lodówki na kolejne min dwie godz, co jakiś czas przewracamy i podlewamy marynatą.
Udka pieczemy pod przykryciem, w 170 st ok 1,5 godz aż do miękkości mięsa. Co jakiś czas udka podlewamy świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po tym czasie odkrywamy aby zrumienić skórkę.
Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńA mi właśnie kaczka została w lodówce i nie miałam pomysłu na nią, dziękuję za sugestię :-)
OdpowiedzUsuń