Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa ok 80 dag
3 cebule
sól ziołowa, pieprz, słodka papryka
olej do smażenia
Wykonanie:
Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem, nacieramy wszystkimi przyprawami, odstawiamy do lodówki na min dwie godz.
Na rozgrzany olej wykładamy polędwiczkę, obsmażamy ze wszystkich stron.
Na tym samym oleju szklimy pokrojone w piórka cebule.
Do naczynia do zapiekania układamy polędwiczkę, obkładamy cebulą. Pieczemy 20 minut, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, przez pięć minut trzymamy pod przykryciem aby polędwiczka doszła.
Tak przygotowana polędwiczka jest soczysta.
bardzo mi się podoba Twoj pomysł na polędwiczke :)
OdpowiedzUsuńależ to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńTylko jaka temperatura piekarnika?
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę tak w 170 st
Usuń