Składniki:
1 kg cukinii ( bez skóry, pestek)
2 jajka
sól
pieprz świeżo mielony
4 łyżki mąki
dodatkowo:
śmietana 18% lub jogurt naturalny
20 dag łososia wędzonego
świeży koperek
Wykonanie:
Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy delikatnie nadmiar wody. Wbijamy do niej jajka, dodajemy mąkę, sól, świeżo zmielony pieprz. Na rozgrzany olej łyżką kładziemy masę, formując placuszki, smażymy na rumiano z obu stron. ( jeśli masa jest rzadka, wodnista, dodajemy więcej mąki).
Po usmażeniu placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki podajemy z kwaśna śmietaną lub jogurtem, do tego plasterkami łososia i świeżym koperkiem.
bardzo dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńłosoś to super dodatek :)
OdpowiedzUsuń