środa, 19 grudnia 2018

CYTRYNOWY KURCZAK

Przygotowanie całego pieczonego kurczaka nie wymaga jakichś większych zdolności kulinarnych. Ważne jest przygotowanie dobrej marynaty , w której mięso nabierze smaku i kruchości. Taka marynatą jest włożenie kurczaka w kefir, co nada mięsu fajnej delikatności. 
Składniki:
1 tuszka kurczaka
2 cytryny
kilka gałązek rozmarynu
1 litr kefiru
sól, pieprz
3 łyżki masła
6-7 gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy, zalewamy kefirem, odstawiamy na min 12 godzin. Po tym czasie opłukujemy, nacieramy solą i pieprzem , odstawiamy do lodówki na kilka godzin. 
Natkę pietruszki drobno siekamy, rozcieramy i mieszamy z masłem o temp pokojowej. Tak przygotowanym masełkiem smarujemy kurczaka, układamy w brytfance, obkładamy ćwiartkami wyszorowanych cytryn. Po ok 59 minutach do kurczaka dodajemy świeży rozmaryn. Zapiekamy jeszcze ok 30 minut. 
Kurczaka podajemy z całymi pieczonymi ziemniaczkami i sałatą. 

4 komentarze:

  1. Kochana
    Przybiegam już dziś z ogromem serdecznych życzeń świątecznych: zdrowych, miłych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, a nade wszystko spokojnych i pełnych miłości i dobra:)
    od serca życzy:
    Morgana z rodziną

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny musi być! Doskonale się prezentuje :)
    Cudownych, radosnych, pełnych ciepła, miłości i rodzinnej atmosfery Świąt <3

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! Uwielbiam soczystego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na kurczaka w nowej odsłonie:) Wszystkiego, co najlepsze w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń