Pyszne, delikatne w smaku, idealne jak dla mnie najlepsze :)
Składniki:
3 kg małych ogóreczków gruntowych
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1,5 szklanki cukru
1 łyżka soli
na każdy słoik 0,5l :1 listek laurowy,4 pieprze ziarniste,okolo 15 plastereczków marchwi,połowa cebuli wielkości dużego orzecha włoskiego,1 baldachim kopru plus 2 zielone piórka
Wykonanie:
Na dno kazdego słoika wrzucamy plastereczki marchwi,koper,przekrojoną na mniejsze częsci połowkę cebuli,pieprz,listek laurowy.Ogóreczki układamy do słoików.Wszystkie składniki zaleway zagotowujemy,gorącą zalewamy ogórki,zakręcamy słoiki pasteryzujemy 10 minut
Bardzo lubię takie ogórki. Moja Babcia dla mnie jeszcze robi, zresztą Mama też bo tylko ja je tak lubię w rodzinie :-)
OdpowiedzUsuńTez robiłam w tym roku
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nie robiłam, ale twoje wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńkorniszonki lubię ale z takiej proporcji cukru nie próbowałam
OdpowiedzUsuń