środa, 27 sierpnia 2014

PIECZONE LESZCZE Z ZIEMNIACZKAMI

Mój mąż lubi łowić ryby i często przynosi różne gatunki,a ja lubie z nich przyrządzać pyszności.
 Składniki:
2 leszcze- każdy po ok 70 dag
sól,pieprz, kolendra
rozmaryn świeży kilka gałązek
80 dag ziemniaków
kilka łyżek oleju
przyprawy do ziemniaków: po łyżeczce: kminku, majeranku, chili, papryki
słodkiej, kolendry
sól
Wykonanie:
Rybę sprawiamy, wyrzucamy też skrzela i oczy. Myjemy, obsuszamy, dokładnie nacieramy solą i pieprzem oraz kolendrą wewnątrz i zewnątrz ryby. Układamy na blache do pieczenia obkładamy rozmarynem. Wkładamy go też po gałązce do środka ryby. Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, oprószamy solą. Mieszamy wszytskie zioła do ziemniaków, posypujemy nimi ziemniaki, polewamy kilkoma łyzkami oleju. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po ok 20 minutach wkładamy także rybę do pieczenia. Po 20 minutach ryba i ziemniaki są dobre. 


4 komentarze:

  1. Miam, zjadłabym tak przygotowaną rybkę :-) pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z leszcza robiłam tylko pulpeciki w galarecie , ale taka też bym zjadła z chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marta ale zrobiłaś pyszności, ja uwielbiam takie rybki :)

    OdpowiedzUsuń