Składniki:
2 kubki po 330 ml każdy smietany 18%
3 galaretki: pomarańczowa, zielona, czerwona
2 galaretki zólte cytrynowe
5 szklanek wody wrzącej
Wykonanie:
3 galaretki pomarańczową, zieloną i czerwoną rozpuszczamy w odzielnym naczyniu- każda w szklance wody. Odstawiamy do stężenia. Kiedy całkowicie zastygnie wyjmujemy z naczyń, kroimy w kosteczki.Do tortownicy na dno wykładamy pokrojone w kostki kolorowe galaretki. 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szkl gorącej wody. Studzimy, po przestudzeniu dodajemy smietany, miksujemy dokładnie. Wylewamy do tortownicy na pokrojone galaretki. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Jako formy użyłam formy Lillianna firmy Tupperware
Wygląda przepysznie,po mimo,że długo trzeba czekać aż galaretki stężeją.Ale warto uzbroić się w cierpliwość.Pozdrawiam Tamara
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Martuś pyszna propozycja na deserek :-)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny, naprawdę ekspresowo się robi,a pyszny :)
OdpowiedzUsuńPolecam jest przepyszny śmietankowiec dziś robiłam:)
OdpowiedzUsuńMarta kwaśną 18 dajesz czy jaką?
OdpowiedzUsuńMarta, tak zwykłą 18. Mozesz dosłodzic troszkę cukrem pudrem jesli lubicie słodkie
OdpowiedzUsuńtakie pyszności mogłabym jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjne a foremka jaka fajna, muszę sobie kupić taką foremke:)
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie szybko się robi . Kiedyś robiłam :)
OdpowiedzUsuńJest pyszny, ja używam kefiru zamiast śmietany :)
OdpowiedzUsuń