sobota, 16 stycznia 2016

SZASZŁYKI DROBIOWE Z BANANEM

Na ten długi szaszłykowy patyk możemy nadziewać to co lubimy, to co nam smakuje, co mamy akurat pod ręką. Zawsze może być inaczej, ale zawsze pysznie. Ja wiem, że nie do każdego z Was dociera połączenie słodyczy banana i mięsa. Nic bardziej mylnego, ponieważ pasują do siebie idealnie, bynajmniej dla mnie.Ja dzisiaj przygotowałam właśnie takie szaszłyki. Spróbujcie sami
Składniki:
pół kg piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
2 banany
sól, pieprz, słodka papryka
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawiamy na min godzinę do lodówki. Paprykę kroimy w  średnie kostki, banany kroimy w grubsze plastry. Na patyczki szaszłykowe nabijamy na przemian piersi z kurczaka, paprykę i banana. posypujemy ziołami prowansalskimi. układamy na blasze, spryskujemy olejem. Zapiekamy ok 15 minut. Podajemy z dipami: czosnkowym i pomidorowym. 

37 komentarzy:

  1. NA PEWNO BYŁY PYSZNE!
    POZDRAWIAM!
    SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy pomysł z tym bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie trudno sobie wyobrazić smak takiego połączenia. Ale ja należę do osób lubiących odkrywać nowe smaki, chociażby z ciekawości. Spróbuję w okresie grillowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super,uwielbiam takie eksperymenty.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj u mnie chyba by to nie przeszło :) Co nie zmienia faktu, że chętnie bym skosztowała takiego szaszłyczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pierwszemu wrażeniu po przeczytaniu przepisu, polecam spróbować, podpieczony banan uzyskuje fajnej słodyczy i idealnie współgra z delikatnym mięsem drobiowym

      Usuń
  6. Ciekawy pomysł , z bananem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie szaszłyczki. :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie połączenie super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow mega zaskoczenie z tym bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. z bananem? really? kurde.. dziwię się często na połączenie niektórych smaków :) ciekawa jestem i tego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawie połączone smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. mięso z owocami lubię, ale przyznam, że z bananem jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale że banany? :P Ciekawe połączenie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe połączenie. Nigdy nie łączyłam jeszcze bananów z mięsem. Kiedyś spróbuję :)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy wpis.... Nie łączyłam jeszcze mięsa z bananem jestem zaciekawiona ;-)

    OdpowiedzUsuń