wtorek, 20 lutego 2018

ZUPA JARZYNOWA Z KAWAŁKAMI KURCZAKA

Zdecydowanie za mało na moim blogu jest przepisów na zupy, a szkoda, więc czas to nadrobić. Zupy to ważny element naszej diety, mający wpływ na nasze zdrowie. Co jakiś czas wrzucać więc będę przepisy na proste i łatwe zupki. Bez kostek rosołowych, bez wegety, tego w mojej kuchni nie używam. 

Składniki:
Porcja rosołowa z kurczaka 
1 podudzie z kurczaka
3 litry wody
sól, pieprz
ziele ang
listki laurowe
3 marchwie
pół kalafiora
pół selera
2 pietruszki
garść fasolki szparagowej
1/3 szklanki posiekanego koperku
Wykonanie:
*Do garnuszka w wodą wrzucamy porcje rosołową i udko. Gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy pojawią się szumowiny, zbieramy łyżką cedzakową. Czynność powtarzamy.
* Po ok 15 minutach dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, dodajemy sól i pieprz oraz listek laurowy i dwa ziela ang. 
*Po kolejnych 15 minutach dodajemy różyczki kalafiora i fasolkę szparagową. Jeśli jest potrzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem.  Wyjmujemy porcję rosołową i udko. Z udka oddzielamy mięso, kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do zupy. 
* Gotową zupę możemy zabielić, podajemy z posiekanym koperkiem. 

7 komentarzy: