piątek, 23 lutego 2018

LANE ZAWIJASKI

Niektórzy mówią na nie lany chrust, jako, że tradycyjnego chrustu nie przypomina w moim domu mówi się na nie zawijaski. Zwał jak zwał, ważne że jest pysznie. im cieńsze zrobimy tym bardziej chrupkie będą. Zapewniam Wam , że palce lizać! Znikają w ekspresowym tempie, tak samo szybko jak się pieką, bo ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Zdążycie nawet przed wizytą niezapowiedzianych gości. 
To jak? Wypróbujecie i przygotujecie?
 Składniki:
300 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej
150 ml mleka
kieliszek wódki
2 jajka
1 łyżka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
*Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, kiedy tak się stanie dodajemy cukier, miksujemy razem. 
* Mąkę mieszamy z mlekiem, miksujemy, dodajemy żółtka,oraz alkohol mieszamy.  Następnie dodajemy białka, delikatnie mieszamy. 
* W granuszku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do szprycy z dość dużą końcówką, wyciskamy ciasto na olej tworząc spirale. Smażymy na rumiano z obu stron.
*Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. 

15 komentarzy:

  1. nie widzę ile nkeka

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam nigdy ale wygląda fajnie
    Ps : dodaj do składników ile mleka 💋
    Pozdrawiam
    Zapraszam do siebie w wolnej chwili 💋

    OdpowiedzUsuń
  3. Schrupałoby się takie zawijaski :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne te zawijaski, do pochrupania idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie, zjadłabym do kawy c:
    blog | instagram | youtube

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubimy je chrupać :)
    PS. U nas to lany chrust ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj kusisz, z chęcią zjadłabym coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. już tyle razy widziałam na różnych blogach,a nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń