piątek, 23 lutego 2018

LANE ZAWIJASKI

Niektórzy mówią na nie lany chrust, jako, że tradycyjnego chrustu nie przypomina w moim domu mówi się na nie zawijaski. Zwał jak zwał, ważne że jest pysznie. im cieńsze zrobimy tym bardziej chrupkie będą. Zapewniam Wam , że palce lizać! Znikają w ekspresowym tempie, tak samo szybko jak się pieką, bo ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Zdążycie nawet przed wizytą niezapowiedzianych gości. 
To jak? Wypróbujecie i przygotujecie?
 Składniki:
300 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej
150 ml mleka
kieliszek wódki
2 jajka
1 łyżka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
*Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, kiedy tak się stanie dodajemy cukier, miksujemy razem. 
* Mąkę mieszamy z mlekiem, miksujemy, dodajemy żółtka,oraz alkohol mieszamy.  Następnie dodajemy białka, delikatnie mieszamy. 
* W granuszku rozgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do szprycy z dość dużą końcówką, wyciskamy ciasto na olej tworząc spirale. Smażymy na rumiano z obu stron.
*Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. 

16 komentarzy:

  1. nie widzę ile nkeka

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie słyszałam nigdy ale wygląda fajnie
    Ps : dodaj do składników ile mleka 💋
    Pozdrawiam
    Zapraszam do siebie w wolnej chwili 💋

    OdpowiedzUsuń
  3. Merhaba canım, blogunuz bunun için çok güzel Google Friend Connect aracılığıyla sabit okuyucu oldum! Kaydı iade etmek istiyor musunuz! Blog'umdaki Google Friend Connect çubuğu, sağda güvenerek blogunuzun sayfasını taramaktadır http://casaninnamamma.blogspot.it/2018/02/florapis.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne te zawijaski, do pochrupania idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie, zjadłabym do kawy c:
    blog | instagram | youtube

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubimy je chrupać :)
    PS. U nas to lany chrust ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj kusisz, z chęcią zjadłabym coś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. już tyle razy widziałam na różnych blogach,a nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń