sobota, 17 marca 2018

PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI

Wolna sobota , mróz za oknem. Wszystko sprzyja temu, by upiec domowy pasztet. Tym razem postanowiłam do masy mięsnej dodać warzywa. Pasztet dostał nowego smaku i jeszcze szybciej znika ze stołu. Polecam i Wam, na święta będzie jak znalazł
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
30 dag piersi z kurczaka
8 pieczarek
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
pól szklanki posiekanej natki pietruszki
3 marchwie
2 pietruszki
1 cebula
3 litry bulionu warzywnego
1 czerstwa bułka
sól,pieprz
Wykonanie :
Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Papryki kroimy w kosteczkę, tak samo pieczarki, które wcześniej obgotowujemy. Do masy mięsnej dodajemy warzywa, pieczarki i natkę, wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię pasztety, ale tylko te domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasztet prezentuje się wyśmienicie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z pokrojeniem warzyw w kostkę i dodaniem do pasztetu. Ja zawsze mielę warzywa. Następnym razem wypróbuję Twój sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie robiłam nigdy pasztetu, a przymierzam się już tyle czasu..

    OdpowiedzUsuń