piątek, 30 listopada 2018

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE

Sernikami mogę zajadać się w każdej postaci. Najbardziej lubimy te pieczone, ale dość często przygotowuję również takie na zimno, które powstają dosłownie w kilka chwil. Zamiast wykładać formę ciastkami czy biszkoptami, możemy przygotować pyszny, ciasteczkowy spód, który doda sernikowi fajnego smaczka.  
Składniki:
1 kg sera - może być z wiaderka
4 łyżki cukru- zmielić na puder
2 łyżki żelatyny
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1,5 szklanki wrzątku
150 g ciastek petit beurre pełnoziarnistych CUKRY NYSKIE
80 g masła
Wykonanie:
*Ciasteczka rozkruszamy na pył, rozpuszczamy masło, mieszamy z ciasteczkami, tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.( Ja używam w swojej kuchni papieru STELLA.  Dzięki temu że jest on z obu stron powlekany, łatwo odchodzi od wypieków.) Odstawiamy do lodówki do stężenia.
*Ser miksujemy z cukrem pudrem , dodajemy rozpuszczoną przestudzoną żelatynę. Wszystko razem mieszamy, wylewamy na ciasteczkowy spód, odstawiamy do lodówki do stężenia. 
*Brzoskwinię osączamy z zalewy, kroimy na małą kosteczkę, pokrojone wykładamy na ciasto. 
* Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzoną wylewamy na brzoskwinie, odstawiamy do lodówki do stężenia.
 

5 komentarzy:

  1. takie ciasto chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka!!! Uwielbiam takie serniki. Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik z brzoskwiniami kocham, ale tej wersji to nie znałam!
    Musze się pokusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowności taki serniczek :D

    OdpowiedzUsuń