Składniki:
4,5 szklanki mąki
8 żółtek
łyżka cukru
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany
dodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Wykonanie:
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, cukier, sól, śmietanę.Zagniatamy gładkie ciasto, chwilę wyrabiamy. Gotowe ciasto odstawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą rozwałkowujemy, wycinamy paseczki, w środku każdego robimy nacięcie przez które przekładamy górną część paska.
W garnku rozgrzewamy olej, smażymy na nim nasze faworki. Gotowe studzimy, posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki :)
OdpowiedzUsuńi ja nie będę oryginalna i napiszę że uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń