poniedziałek, 8 lipca 2019

DROŻDŻOWE JAGODZIANKI PIECZONE

W lasach są już pierwsze jagody. Warto wybrać się do pobliskiego lasu, gdzie jagód możemy nazbierać, lub zakupić na lokalnym ryneczku i upiec takie pyszne jagodzianeczki. 
Ja jagody mrożę przez co takie bułeczki czy pierożki z darami lasu mogę przygotowywać cały rok. 
Składniki:
500  g mąki
szklanka mleka
pól kostki drożdży ( 50 g)
150 g cukru
2 jajka
pół kostki masła ( 100 g) 
szczypta soli
nadzienie:
2 szklanki jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka maki ziemniaczane
plus : 1 żółtko
1 łyżka mleka
cukier puder do posypania
Wykonanie:
*Mleko podgrzewamy.
* Do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, oraz mleko. Odstawiamy aż zaczyn zacznie pracować. 
* Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz sól, wlewamy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać mieszając. następnie dodajemy jajka, nadal wyrabiamy. Ciasto wyrabiamy ok 5 minut, następnie dodajemy rozpuszczone ostudzone masło. Nadal wyrabiamy, jeśli zajdzie potrzeba podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość.
* Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. 
8 Kiedy ciasto podrośnie wyrabiamy je ponownie. Następnie dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy kulkę, spłaszczamy na dłoni ( możemy delikatnie rozwałkować) , na środek wkładamy łyżkę jagód. Zlepiamy jak pierogi, po czym nadajemy bardziej owalny kształt, układamy na blasze łączeniem do dołu.
* Bułeczki zostawiamy na ok 15-20 minut, aby jeszcze podrosły.
* Żółtko roztrzepujemy, dodajemy mleko. tak przygotowanym jajkiem smarujemy każdą bułeczkę pędzelkiem. Pieczemy 20 minut w 170 st.
*Upieczone jagodzianki studzimy, posypujemy cukrem pudrem. 

2 komentarze: