sobota, 13 lipca 2019

MŁODA KAPUSTKA NA WĘDZONCE

Najsmaczniejszy bigosik powstaje z młodej kapustki. Delikatny, pełen koperku i młodych warzyw. Pyszny! Przygotowany na wędzonym  boczku i żeberkach dostaje dodatkowego smaczku. Ja już nawet nie przygotowuje do niego ciężkiej zasmażki, jest idealny i bez niej. Spróbujcie
Składniki:
pasek wędzonych żeberek
20 dag wędzonego boczku
pętko cienkiej kiełbasy
1 główka kapusty młodej
2 marchewki
pęczek koperku
1 cebulka
sól, pieprz
2 liście laurowe
4 ziela ang
Wykonanie:
Do garnka wlewamy ok 3 litry wody, wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki żeberka, dodajemy pokrojoną marchewkę,w rzucamy przyprawy. Gotujemy ok 20 minut.
W tym czasie boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę, przesmażamy, dodajemy posiekaną cebule, szklimy. 
Kapustę szatkujemy, dodajemy do garnka z wywarem i żeberkami, dokładamy przesmażony boczek z kiełbaską. Dodajemy również posiekany koperek. Gotujemy wszystko razem jeszcze ok 30-40 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Podajemy z całymi ziemniaczkami i kawałkami żeberek. 

1 komentarz: