czwartek, 18 lipca 2019

PLACEK UCIERANY Z CZEREŚNIAMI

Na straganach ostatnie czereśnie. Pomału już ustępują miejsca wiśniom, które  również  z powodzeniem można użyć do tego ciasta. A ciasto zrobicie błyskawicznie, bez użycia miksera, wystarczy dobrze przemieszać. 
 Składniki:
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50 g cukru
1/4  szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 kg czereśni ( poza sezonem możemy użyć wiśni lub innych owoców pestkowych) 
cukier puder
Wykonanie:
*Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko mieszamy. . Do formy od tarty  o średnicy 25 cm wylewamy ciasto. 
* Czereśnie przecinamy na połówki, drylujemy. . Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry
* Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem. 
Możemy podwoić  składniki, upiec ciasto w wyższej formie, np tortownicy. 

1 komentarz:

  1. Placek ucierany kojarzy mi się z wakacjami u mojej cioci :) Mniam

    OdpowiedzUsuń