Składniki:
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
50 g cukru
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 kg czereśni ( poza sezonem możemy użyć wiśni lub innych owoców pestkowych)
cukier puder
Wykonanie:
*Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier, olej i jogurt. Wszystko mieszamy. . Do formy od tarty o średnicy 25 cm wylewamy ciasto.
* Czereśnie przecinamy na połówki, drylujemy. . Wciskamy w ciasto wybrzuszeniem do góry
* Pieczemy ok 50-60 minut w 170 st. Sprawdzamy patyczkiem- do suchego patyczka. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem.
Możemy podwoić składniki, upiec ciasto w wyższej formie, np tortownicy.
Placek ucierany kojarzy mi się z wakacjami u mojej cioci :) Mniam
OdpowiedzUsuń