Mam już i ja :) Już następnego dnia po nastawieniu próbuję, choć najlepsze 2-3 dnia.
Składniki:
1 kg ogórków gruntowych
liść wiśni - 2 sztuki
korzeń chrzanu- ok 2 cm
liść chrzanu
4 ząbki czosnku
5 baldachimów kopru
1 litr wody
1 łyżka kamiennej soli
Wykonanie:
W dużym słoju układamy pomyte ogórki, z poobcinanymi końcówkami. Pomiędzy ogórkami układamy poprzecinane ząbki czosnku, chrzan, koper. Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki. Odstawiamy w zacienionym miejscu na ok 2-3 dni. Ja lubię próbować ogóreczki już następnego dnia
Domowe smaki *.*
OdpowiedzUsuńj w takie rzeczy się nie bawię :D
OdpowiedzUsuńczy woda ma być przegotowana czy nie? Zimna czy ciepła?
OdpowiedzUsuńAkurat w tym przepisie temp pokojowa, nieprzegotowywana
UsuńJak ładnie się prezentują w tym naczyniu :) Ja robiłam ostatnio rzodkiewki kiszone i marynowane, a w ten weekend ogórki kiszone :)
OdpowiedzUsuń