Składniki:
80 dag mąki
100 g masła
1/4 kostki drożdży ( 25 g )
330 ml mleka
2 jajka
1 żółtko
100 g cukru
kruszonka:
50 g masła
70 g mąki
100 g cukru
nadzienie:
pół szklanki płatków migdałów
2 szklanki wiśni w syropie
dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy podgrzane mleko, kruszymy do niego drożdże, dodajemy połowę cukru oraz odrobinę soli i 3 łyżki mąki. Mieszamy, odstawiamy aż urośnie zaczyn.
*Do miski z mąką wlewamy zaczyn, dodajemy jajka, resztę cukru, wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie, następnie wlewamy rozpuszczone wcześniej ostudzone masło, wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia.
* Kiedy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na 15 części. Formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy dłonią, za pomocą dna od szklanki robimy wgłębienie pośrodku. W każde wgłębienie układamy migdały cienka warstwą, na nie układamy osączone wiśnie. Zostawiamy aby podrosły.
* Brzegi bułeczek smarujemy rozkłóconym jajkiem z mlekiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 20 minut aż się zrumienią.
Uwielbiam połączenie migdałów i wiśni. Te drożdżówki wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuń