Składniki:
1 cukinia
4 duże mięsiste dojrzałe pomidory
1 cebula
pętko kiełbasy- u mnie podwawelska
olej do smażenia
sól,pieprz
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w plastry, obsmażamy. Zabieramy z patelni. Na olej na którym obsmażaliśmy
kiełbasę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę,zrumieniamy, dodajemy pokrojone na cząstki
pomidory, dokładamy plastry cukinii.Oprószamy sola i pieprzem. Wszystko dusimy aż do
momentu rozpadu całkowitego pomidorów ok 15 minut. Po tym czasie dokładamy przesmażoną
kiełbasę. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy z pieczywem
Super! Ja przez cały sezon jak mi przedojrzeją pomidory to kroję je w kosteczkę, przesmażam tak jak Ty aż się rozpadną tyle że dodaję masła, soli i cukru, a potem zamykam w słoiki - przez całą zimę mam taki fajny pomidorowy sosik - i masz rację, jest o niebo lepszy niż koncentraty itp
OdpowiedzUsuńTez robię podobny sosik na zimę
UsuńUwielbiam wszystko co pomidorowe :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńTo ja mam tak samo
UsuńBardzo lubię tego typu leczo - szybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerzy:)
OdpowiedzUsuńOj tak, to prawda, znika wyjatkowo szybko
UsuńTylko czekamy aż wrócimy do domu rodzinnego i zaczniemy masową produkcję takie leczo :D Kochamy ponad wszystko :P
OdpowiedzUsuńja czekam jeszcze na sezonowe świeże warzywa prosto z ogródka, wtedy leczo smakuej jeszcze lepiej
UsuńUwielbiam takie leczo. :-) Zrobię jutro!
OdpowiedzUsuńSkusiłam Cię ? Robiłaś?
UsuńDanie świetne :) a porcelana cudna :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) zgadzam się ze wszystkim
UsuńPyyszne! :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMniam pyszności :-)
OdpowiedzUsuńdziękuje Marzenko
UsuńPycha :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne leczo, ostatnio lubię dania z dodatkiem cukinii :)
OdpowiedzUsuńJa gdybym mogła to bym cukinię dodawała do wszystkiego
UsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńPyszne danie, bardzo takie lubię!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, ja też lubię takie potrawy
UsuńJa wege, także bez kiełby, ale i bez niej pychota będzie :)
OdpowiedzUsuńI bez kiełbaski jest pysznie
UsuńUwielbiam leczo, kojarzy mi sie z dzieciństwem :)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, www.mikrouszkodzenia.blogspot.com
Dla mnie to też smaki dzieciństwa
UsuńDokładnie, ja leczo też robię tylko na pomidorach, z dużą ilością ziół, w ilościach hurtowych, a później wekuję, robiąc zapas na zimę :)
OdpowiedzUsuńZioła dodaje jak robie dla siebie, synpowie wola leczo tak na delikatniej
UsuńMam chęć zrobić z cukinii leczo .
OdpowiedzUsuńKoniecznie zrób
UsuńPyszny misz masz.
OdpowiedzUsuńDzięki
Usuńbardzo smaczne leczo : )
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńUwielbiam leczo :)
OdpowiedzUsuńJa też
Usuń