Składniki:
500 g suchego ciasta bez kremu- u mnie biszkopt
150 g serka mascarpone
90 g kremu czekoladowo orzechowego
kolorowe posypki lub cukiereczki
polewa czekoladowa:
3 mleczne czekolady Goplana
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Ciasto kruszymy.Mascarpone mieszamy z nutellą, dodajemy ciasto, mieszamy.Formujemy
kulę, którą wkładamy na ok 10 minut do zamrażarki.Po tym czasie wyjmujemy. Formujemy
małe kulki, układamy na talerzu, wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Czekoladę
rozpuszczamy w garnuszku z dodatkiem mleka, namaczamy w niej nasze ponadziewane na
patyczki kuleczki, obtaczamy następnie w kolorowych posypkach. Odstawiamy
do całkowitego zastygnięcia.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Ja bym zjadła z chęcią takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu
UsuńKoniecznie musze zrobić dla moich wnuczek :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, koniecznie! na pewno będą zachwycone
UsuńPyszności, myślę,że nie jeden dorosły też by się połakomił :)
OdpowiedzUsuńWszyscy dorosli byli zachwyceni ich smakiem
UsuńNa pewno są przepyszne, a do tego tak uroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńIdealne szczególnie dla dzieciaków ;)
UsuńFajne są takie słodkości na patyku :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńWyglądają uroczo! Chyba nikt by się im nie oparł :D
OdpowiedzUsuńNikt się nie oparł,znikły woka mgnieniu- dosłownie
UsuńZ serem mascarponei czekoladą.. Lubie wszystko pycha
OdpowiedzUsuńJak dla mnie jest to połączenie idealne :)
UsuńRewelacja! I to nie tylko dla dzieciaków :)
OdpowiedzUsuńDorośli też zajadali chętnie ;)
UsuńŚwietnie, zawsze zastanawiałam się jak zrobić takie "lizaki" ;)
OdpowiedzUsuńNo to teraz już wiesz :)
UsuńCudnie wyglądają te lizaczki, kolorowa posypka dodaje im uroku :)
OdpowiedzUsuńTa posypka bardzo zwieksza atrakcyjnośc lizaków
UsuńFajny pomysł na przysmak :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńŚliczne a do tego zapewne pyszne;)
OdpowiedzUsuń