środa, 17 czerwca 2015

LECZO MOCNO POMIDOROWE

W sezonie warzywnym leczo na moim stole pojawia się dość często. Zaczęłam jednak robić go troszkę inaczej mianowicie nie dodaje już koncentratów czy keczupów, sosik powstaje z mięsistych pomidorów, które rozpadając się stworzą najlepszy sosik pod słońcem.Danie podałam na talerzu TAMARA -PORCELANA BOGUCICE
 Składniki:
1 cukinia
4 duże mięsiste dojrzałe pomidory
1 cebula
pętko kiełbasy- u mnie podwawelska
olej do smażenia
sól,pieprz
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy w plastry, obsmażamy. Zabieramy z patelni. Na olej na którym obsmażaliśmy
 kiełbasę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę,zrumieniamy, dodajemy pokrojone na cząstki 
pomidory, dokładamy plastry cukinii.Oprószamy sola i pieprzem. Wszystko dusimy aż do 
momentu rozpadu całkowitego pomidorów ok 15 minut. Po tym czasie dokładamy przesmażoną
kiełbasę. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy  z pieczywem

38 komentarzy:

  1. Super! Ja przez cały sezon jak mi przedojrzeją pomidory to kroję je w kosteczkę, przesmażam tak jak Ty aż się rozpadną tyle że dodaję masła, soli i cukru, a potem zamykam w słoiki - przez całą zimę mam taki fajny pomidorowy sosik - i masz rację, jest o niebo lepszy niż koncentraty itp

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co pomidorowe :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię tego typu leczo - szybko się robi i jeszcze szybciej znika z talerzy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tylko czekamy aż wrócimy do domu rodzinnego i zaczniemy masową produkcję takie leczo :D Kochamy ponad wszystko :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja czekam jeszcze na sezonowe świeże warzywa prosto z ogródka, wtedy leczo smakuej jeszcze lepiej

      Usuń
  5. Uwielbiam takie leczo. :-) Zrobię jutro!

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie świetne :) a porcelana cudna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne leczo, ostatnio lubię dania z dodatkiem cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja gdybym mogła to bym cukinię dodawała do wszystkiego

      Usuń
  8. Pyszne danie, bardzo takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wege, także bez kiełby, ale i bez niej pychota będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam leczo, kojarzy mi sie z dzieciństwem :)))
    pozdrawiam, www.mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Dokładnie, ja leczo też robię tylko na pomidorach, z dużą ilością ziół, w ilościach hurtowych, a później wekuję, robiąc zapas na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zioła dodaje jak robie dla siebie, synpowie wola leczo tak na delikatniej

      Usuń
  12. Mam chęć zrobić z cukinii leczo .

    OdpowiedzUsuń