Jakiś czas temu od firmy PODSTAWKI.PL otrzymałam kamień do pieczenia. Jest to piękny niebieski labrador Blue Pearl, pochodzący z Norwegii. Na kamieniu tym upiekłam pizzę, sprawdził się w 100% i teraz każda moja pizza zostanie upieczona właśnie na nimi.Standardowe nagrzanie kamienia nstępuje w temp 220- 250 st. Wtedy pieczenie trwa 7 minut.Ja uzywam niższych temperatur więc mój czas oczekiwania wydłużył się , ale i tak było pysznie.W asortymencie sklepu znajdziemy również kamienie na grilla, deski do krojenia, podstawki pod głośniki, podstawki pod znicze, podstawki pod naczynia, stojaki do chusteczek,deski do przystawek- wszystko wykonanie z kamienia. Pizza bardzo posmakowała dzieciakom, sos do pizzy FOLWARK spisał się idealnie jako baza do pizzy.
Składniki:
ciasto:
3,5 szkl mąki
1 szklanka ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki oleju
dodatki:
40 dag piersi z kurczaka
15 plastrów żółtego sera
1 opakowanie mozzarelli duża kulka
zioła prowansalskie
sos do pizzy Folwark
Wykonanie:
*Z kilku łyżek mąki, połowy ciepłej wody, pokruszonych drożdży oraz cukru robimy zaczyn.
*Pierś z kurczaka oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Osączamy
*Kiedy zaczyn podrośnie dodajemy go do mąki, wody, soli i oleju. Zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy.
* Nastawiamy piekarnik na 170 st. Wstawiamy do niego kamień ,żeby się nagrzewał
*Na brzegi pizzy wykładamy pokrojony w paski żółty ser, zawijamy brzegi.
*Na pozostałe ciasto wykładamy sos do pizzy, rozsmarowujemy. Układamy plastry żóltego sera, obok plastry mozzarelli, pomiędzy wykładamy osączonego kurczaka, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Gotową pizzę układamy na kamieniu, zapiekamy ok 15 minut.
Pyszna ta twoja pizza Martuniu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu
UsuńOjoj jak tutaj pysznie;) pizzy nigdy nie mam dość:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak moi synowie, dla nich pizza mogłaby być codziennie
UsuńOjoj jak tutaj pysznie;) pizzy nigdy nie mam dość:)
OdpowiedzUsuńpizza z kamienia w smaku jest zbliżona do tej z prawdziwego pieca
OdpowiedzUsuńOj tak, pyszna jest
UsuńWygląda niezwykle smakowicie, doskonała prezentacja :-)
OdpowiedzUsuńTaka pizza jest naprawdę pyszna, polecam
UsuńMam taki kamień i jestem z niego bardzo zadowolona. Pizza pyszna Martuś :-)
OdpowiedzUsuńJa też jestem z niego zadowolona
UsuńTak jak nie przepadam za pizzą tak Twoją zjadłabym z wielką chęcią! Bardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa
UsuńFani pizzy byliby zachwyceni:)
OdpowiedzUsuńOj tak, napewno
UsuńMmm, uwielbiam pizzę ;)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, jestem jej wielką fanką
UsuńNaprawdę jesteśmy zainteresowane tym kamieniem :D Pizza wyszła genialnie :D
OdpowiedzUsuńKamień bardzo fajna sprawa, pizza wychodzi przepyszna
UsuńUwielbiam taką właśnie wypiekaną na kamieni czy w piecu, pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńTaka jest naprawdę pyszna
UsuńBardzo mnie tym kamieniem zainteresowałaś. Faktycznie pizza jest lepsza?
OdpowiedzUsuńTak. Ma smak zbliżony do tej wypiekanejw piecu
UsuńMniam, pizza wygląda rewelacyjnie! Pyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, pizza rzeczywiście pyszna
UsuńNie ma takiego kamienia, ale jadłam pizzę pieczoną na takim właśnie kamieniu. Doskonale się piecze. A Twoja pizza taka wyrośnięta. Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńKrysiu, serdecznie dziękuję za miłe słowa
UsuńPizza wygląda przepysznie a kamionkowa podstawka marzy się mojemu mężowi :)
OdpowiedzUsuńPolecam ! Maż wie co dobre
UsuńWygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńOd kiedy mam kamień tez pizze piekę na właśnie na nim :)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, pyszna jest
UsuńPysznie wygląda ta pizza, ma ładnie zarumienione brzegi ;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna!
UsuńUwielbiam domową pizzę! :D
OdpowiedzUsuńDOmowa jest najlepsza :)
Usuń