wtorek, 6 października 2015

PIERSI Z KURCZAKA Z WARZYWAMI PO BOLOŃSKU

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to piersi z kurczaka z warzywami w sosie bolońskim Jamar. Danie szybkie do przygotowania, podane na makaronie  żytnim stanowi idealne połączenie. Talerze z serii MARTHA PLATIN- PORCELANA BOGUCICE tylko dodatkowo zachęcają do konsumpcji.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka 
30 dag mieszanki warzyw na patelnię po włosku
1 słoiczek sosu bolońskiego Jamar
olej do smażenia
sól,pieprz do smaku
3 garście makaronu żytniego ( lub ewentualnie innego ulubionego) 
Wykonanie:
Piersi z kurczaka oprószamy solą i pieprzem obsmażamy na rumiano na oleju. Gotowe odcedzamy zabieramy z patelni , na którą wykładamy zamrożone warzywa. Posypujemy je dołączoną mieszanką przypraw. Warzywa dusimy ok 10 minut. W tym czasie w garnuszku zagotowujemy osoloną wodę, na którą wrzucamy makaron, gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelnię na której nasze warzywa są już dobre dokładamy kurczaka, makaron, zalewamy sosem bolońskim. Przesmażamy razem ok 10 minut. Możemy też nie dodawać na patelnię makaronu i danie podać na makaronie, zamiast wmieszać go od razu w całą potrawę. 

30 komentarzy:

  1. Wygląda zachęcająco, nadaje się na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takim makaronem jedzonko przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialnie prezentuje się z tym makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładnie wygląda, ale sosik wolałabym zrobić swój ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Kurczaka lubię w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda to bardzo podobnie do mojego standardowego obiadu - makaron, kura i sos. :D Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne danie na pyszny obiad! Taki jakie lubię najbardziej, bo są smaczne i szybko się je przygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki smaczny obiad na szybciutko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierś, makaronik do tego dobry sosik - to lubię najbardziej ! :)

    OdpowiedzUsuń