niedziela, 4 października 2015

SCHABOWE ZAPIEKANE Z SEREM I POMIDORAMI

Niedziela to w wielu domach rosół i schabowe :) Mieszkając w bloku zawsze tego dnia są u kogoś schabowe :) Po piętrach doskonale rozchodzi się stukot po desce kuchennej ;) Ja dzisiaj chcę Wam zaproponować takie nietypowe schabowe. Zapewniam, że warte wypróbowania. Są przepyszne 
Składniki:
pół kg schabu
8 plastrów żółtego sera gouda
pomidor
szklanka soku jabłkowego
sól (ja użyłam morskiej)
pieprz

zioła prowansalskie- ewentualnie jeśli lubimy
mąka do panierki
olej do smażenia

Wykonanie:
Schab pokrój na plastry,delikatnie rozbij tłuczkiem.Posyp solą,pieprzem,ziołami,upanieruj w mące.Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano.Następnie kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego,każdy kotlet przykrywamy plastrem żółtego sera,na każdy kładziemy plaster lub pół pomidora(w zależności od wielkości kotleta).Kotlety zalewamy sokiem jabłkowym i zapiekamy 15 minut w 170 st.Po tym czasie odkrywamy naczynie żaroodporne żeby sie zrumieniły z wierzchu(ok.5 minut).

47 komentarzy:

  1. Miła odmiana od 'tradycyjnego' obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi sąsiedzi co tydzień mają schabowe ;) U mnie dawno nie było, Twoja propozycja jest fajna, bo nieco inna, niż ten tradycyjny schabowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja takich tradycyjnych to też dawno już nie miałam, ale takie w nowszej wersji czemu nie

      Usuń
  3. Schabowe z serem i jeszcze pomidorem, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Schabowe z serem i jeszcze pomidorem, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak znamy takich co twierdzą, że jak w tygodniu chociaż raz nie ma schabowych to to był kiepski tydzień :D Twoja propozycja fajnie urozmaica tradycyjne schaboszczaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się o tym przekonuję co tydzień w niedzielę ;)

      Usuń
  6. Ciekawa jest ta wersja, jeszcze ten sok jabłkowy, intrygujące ;).

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawa propozycja na schabowe, inna i inspirująca! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mnie też zaintrygował ten sok jabłkowy - ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Będę musiała mężowi przygotować ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, przepis naprawdę wart wypróbowania

      Usuń
  10. Kurcze, to kiedy ja zacznę tą dietę ??;-) Pyszności pokazujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jest czas, a pozatym świetni ewyglądasz, nie jest Ci potrzebna żadna dieta

      Usuń
  11. Ciekawi mnie jak będzie smakowało mięsko z tym sokiem, więc na pewno wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno będziesz zadowolona, polecam. Mojej rodzinie bardzo smakuje

      Usuń
  12. Bardzo ciekawy pomysł. Chętnie bym spróbowała, bo mnie zainteresowałaś tym sokiem jabłkowym :)
    Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Sąsiadka co sobota rozbija schabowe dla swojej familii. U nas dawno, bardzo dawno nie pojawił się schab, pewnie pora to zmienić. Z chęcią wykorzystam ten pomysł

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak! Uwielbiam takie zapiekance :)

    OdpowiedzUsuń