Niedziela to w wielu domach rosół i schabowe :) Mieszkając w bloku zawsze tego dnia są u kogoś schabowe :) Po piętrach doskonale rozchodzi się stukot po desce kuchennej ;) Ja dzisiaj chcę Wam zaproponować takie nietypowe schabowe. Zapewniam, że warte wypróbowania. Są przepyszne
Składniki:
pół kg schabu
8 plastrów żółtego sera gouda
pomidor
szklanka soku jabłkowego
sól (ja użyłam morskiej)
pieprz
zioła prowansalskie- ewentualnie jeśli lubimy
mąka do panierki
olej do smażenia
Wykonanie:
Schab pokrój na plastry,delikatnie rozbij tłuczkiem.Posyp solą,pieprzem,ziołami,upanieruj w mące.Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano.Następnie kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego,każdy kotlet przykrywamy plastrem żółtego sera,na każdy kładziemy plaster lub pół pomidora(w zależności od wielkości kotleta).Kotlety zalewamy sokiem jabłkowym i zapiekamy 15 minut w 170 st.Po tym czasie odkrywamy naczynie żaroodporne żeby sie zrumieniły z wierzchu(ok.5 minut).
Miła odmiana od 'tradycyjnego' obiadu :)
OdpowiedzUsuńPopieram, naprawdę smaczne
UsuńMoi sąsiedzi co tydzień mają schabowe ;) U mnie dawno nie było, Twoja propozycja jest fajna, bo nieco inna, niż ten tradycyjny schabowy.
OdpowiedzUsuńJa takich tradycyjnych to też dawno już nie miałam, ale takie w nowszej wersji czemu nie
UsuńSchabowe z serem i jeszcze pomidorem, pychota :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńSchabowe z serem i jeszcze pomidorem, pychota :)
OdpowiedzUsuńO tak znamy takich co twierdzą, że jak w tygodniu chociaż raz nie ma schabowych to to był kiepski tydzień :D Twoja propozycja fajnie urozmaica tradycyjne schaboszczaki :)
OdpowiedzUsuńJa się o tym przekonuję co tydzień w niedzielę ;)
UsuńTakie schabowe są pyszne.
OdpowiedzUsuń;) oj tak :)
UsuńCiekawa jest ta wersja, jeszcze ten sok jabłkowy, intrygujące ;).
OdpowiedzUsuńPolecam, naprawdę smaczne
UsuńBardzo ciekawa propozycja na schabowe, inna i inspirująca! :-)
OdpowiedzUsuńTak, polecam bo schabowe pyszne
UsuńMartuś wspaniałe kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję, rzeczywiście są pyszne
Usuńwyglądają smacznie :)
OdpowiedzUsuńI takie są :)
Usuńsmaczne mięsko :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest naprawdę smaczne
UsuńMnie też zaintrygował ten sok jabłkowy - ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, danie pyszne
UsuńBędę musiała mężowi przygotować ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam, przepis naprawdę wart wypróbowania
UsuńKurcze, to kiedy ja zacznę tą dietę ??;-) Pyszności pokazujesz :-)
OdpowiedzUsuńJeszcze jest czas, a pozatym świetni ewyglądasz, nie jest Ci potrzebna żadna dieta
UsuńCiekawi mnie jak będzie smakowało mięsko z tym sokiem, więc na pewno wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńNa pewno będziesz zadowolona, polecam. Mojej rodzinie bardzo smakuje
UsuńNiby tradycyjny ob IT obiad a tak inny :)
OdpowiedzUsuńInny, inny...polecam
UsuńBardzo smakowite mięsko:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPyszne ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPorywam takiego schabowego:)
OdpowiedzUsuńAleż proszę
Usuńświetny pomysł i zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńJa tez lubię takie smaki
UsuńBardzo ciekawy pomysł. Chętnie bym spróbowała, bo mnie zainteresowałaś tym sokiem jabłkowym :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie.
Sok jabłkowy nadaje fajny posmak daniu
UsuńFajny pomysł ! :)
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńSąsiadka co sobota rozbija schabowe dla swojej familii. U nas dawno, bardzo dawno nie pojawił się schab, pewnie pora to zmienić. Z chęcią wykorzystam ten pomysł
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńO tak! Uwielbiam takie zapiekance :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja
Usuń