niedziela, 18 października 2015

KAPUŚNIAK Z WKŁADKĄ JAK U BABCI

Jak dla mnie kapuśniak jest typowo jesiennym daniem. Kiedy dni są już chłodniejsze, deszczowe ( tak jak dzisiaj)fajnie jest zatopić łyżkę w talerzu pysznego aromatycznego kapuśniaczku. Kapusta kiszona zawiera witaminy z grupy B odpowiedzialne za procesy metaboliczne w naszym organizmie, witaminę C, A, E, K, a także magnez, potas, żelazo i wapń. Idealne danie na ten sezon! Przepis babciny, taki jak gotowała moja kochana Babcia.
 Składniki:
40 dag kiszonej kapusty
1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
4 ziemniaki
2 marchewki
1 duzy korzeń pietruszki
1 cebula
2 łyżki mąki
2 ziela angilelskie
2 liście laurowe
szczypta kminku
olej do smażenia
sól,pieprz do smaku
dodatkowo:
30 dag schabu lub innego mięska jako wkładka
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę również, zalewamy 2,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, gotujemy do miękkości warzyw, ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę i sok. Gotujemy jeszcze 30 mint. Szklimy cebulę,dodajemy mąkę, energicznie mieszamy dodajemy do zupy.Schab pokroic na wąskie paseczki,posypac solą,pieprzem obsmażyc na rumiano z obu stron. Dodac do kapuśniaku,bedzie treściwsza.

42 komentarze:

  1. Kapuśniak jest jedną z moich ulubionych zup. Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż za tradycyjnymi zupami nie przepadam to jednak muszę przyznać, że taki kapuśniaczek to jak najbardziej uwielbiam i mogłabym zjeść. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dla mnie kapuśniak to również jesienna zupa, syta, rozgrzewająca...

    OdpowiedzUsuń
  4. jak u mamy / babci! taki najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :) teraz najlepszy czas na kapuśniaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny, oj zjadłabym taki kapuśniaczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam znów na niego chętkę, chyba ugotuję ponownie

      Usuń
  7. Jak wspaniale wygląda ten kapuśniak. Ja też chętnie zatopiłabym w nim łyżkę. Wspaniała zupa na taką aurę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dla mnie kapusniak to też idealne danie na chłodne jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Czasem te skromne potrawy są dużo lepsze od tych wystawnych. Ja ogólnie bardzo lubię tradycyjna babciną kuchnię

      Usuń
  10. Kapusniaku wieki nie jadłam ależ musi być dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już nie pamiętamy kiedy tak właściwie ostatnio jadłyśmy taki domowy kapuśniak :) Oj zjadłoby się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym teraz taki kapuśniaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O jak ja dawno nie jadłam... Pycha.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny, prawdziwy, porządny kapuśniak! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  15. nie przepadam za babcinymi zupami,ale kapuśniak zawsze lubiłam i lubię do tej pory ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie zupy, nadal u mnie w domu robią za cały obiad :) Po zupie z wkładką to nawet nie ma miejsca na drugie danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u mnie przewaznie też, dodatek mięska jest wystarczający

      Usuń
  17. Jesienną porą chyba nie ma lepszej zupy niż kapuśniak:) U nas kwaśnica :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kapuśniak na bogato, taki to ja lubię.

    OdpowiedzUsuń
  19. Martuś,ale mi smaki przypomniałaś,nie jadłam kapuśniaku całe wieki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam kapuśniak. To jedna z moich ulubionych zup, która króluje na stole w okresie zimowym.

    OdpowiedzUsuń