40 dag kiszonej kapusty
1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
4 ziemniaki
2 marchewki
1 duzy korzeń pietruszki
1 cebula
2 łyżki mąki
2 ziela angilelskie
2 liście laurowe
szczypta kminku
olej do smażenia
sól,pieprz do smaku
dodatkowo:
30 dag schabu lub innego mięska jako wkładka
1,5 szklanki soku z kiszonej kapusty
4 ziemniaki
2 marchewki
1 duzy korzeń pietruszki
1 cebula
2 łyżki mąki
2 ziela angilelskie
2 liście laurowe
szczypta kminku
olej do smażenia
sól,pieprz do smaku
dodatkowo:
30 dag schabu lub innego mięska jako wkładka
Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę również, zalewamy 2,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, gotujemy do miękkości warzyw, ok 30 minut. Po tym czasie dodajemy kapustę i sok. Gotujemy jeszcze 30 mint. Szklimy cebulę,dodajemy mąkę, energicznie mieszamy dodajemy do zupy.Schab pokroic na wąskie paseczki,posypac solą,pieprzem obsmażyc na rumiano z obu stron. Dodac do kapuśniaku,bedzie treściwsza.
Kapuśniak jest jedną z moich ulubionych zup. Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńJa tez go bardzo lubię
UsuńChociaż za tradycyjnymi zupami nie przepadam to jednak muszę przyznać, że taki kapuśniaczek to jak najbardziej uwielbiam i mogłabym zjeść. :-)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńdla mnie kapuśniak to również jesienna zupa, syta, rozgrzewająca...
OdpowiedzUsuńSzybko nakarmi każdego głodnego kto ją lubi oczywiście
Usuńjak u mamy / babci! taki najlepszy :)
OdpowiedzUsuńNo pewnie ;)
UsuńUwielbiam :) teraz najlepszy czas na kapuśniaczek :)
OdpowiedzUsuńDeszczowa i szara pora jest idealna
UsuńPyszny, oj zjadłabym taki kapuśniaczek :-)
OdpowiedzUsuńJa też mam znów na niego chętkę, chyba ugotuję ponownie
UsuńJak wspaniale wygląda ten kapuśniak. Ja też chętnie zatopiłabym w nim łyżkę. Wspaniała zupa na taką aurę :)
OdpowiedzUsuńIdealna :)
Usuńdla mnie kapusniak to też idealne danie na chłodne jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńJak dla większości widać tutaj ;)
UsuńPysznie i konkretnie, jesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńCzasem te skromne potrawy są dużo lepsze od tych wystawnych. Ja ogólnie bardzo lubię tradycyjna babciną kuchnię
UsuńKapusniaku wieki nie jadłam ależ musi być dobry:)
OdpowiedzUsuńPyssssszny
UsuńLubię kapuśniak!
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :)
UsuńNa jesień pyszna zupa:)
OdpowiedzUsuńWręcz na jesień stworzona :)
UsuńJuż nie pamiętamy kiedy tak właściwie ostatnio jadłyśmy taki domowy kapuśniak :) Oj zjadłoby się bardzo :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz taki kapuśniaczek :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, ja też
Usuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńI taki też jest
UsuńO jak ja dawno nie jadłam... Pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pycha :) potwierdzam
UsuńPyszny, prawdziwy, porządny kapuśniak! Pycha :)
OdpowiedzUsuńTaki prawdziwy ze wszystkimi dodatkami jest najlepszy
Usuńnie przepadam za babcinymi zupami,ale kapuśniak zawsze lubiłam i lubię do tej pory ;)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńUwielbiam takie zupy, nadal u mnie w domu robią za cały obiad :) Po zupie z wkładką to nawet nie ma miejsca na drugie danie :)
OdpowiedzUsuńNo u mnie przewaznie też, dodatek mięska jest wystarczający
UsuńJesienną porą chyba nie ma lepszej zupy niż kapuśniak:) U nas kwaśnica :)
OdpowiedzUsuńIdealnie syci i rozgrzewa jest więc idealny
UsuńKapuśniak na bogato, taki to ja lubię.
OdpowiedzUsuńMartuś,ale mi smaki przypomniałaś,nie jadłam kapuśniaku całe wieki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kapuśniak. To jedna z moich ulubionych zup, która króluje na stole w okresie zimowym.
OdpowiedzUsuń