Składniki:
1,5 kg ziemniaków
40 dag wędzonego boczku
pętko kiełbasy podwawelskiej
30 dag żółtego sera
duży kubek śmietany 18%
sól,pieprz
zioła prowansalskie ok. łyżeczki
słodka papryka- 1 łyżeczka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z cebulę, wszystko razem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy, wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zapiekamy do przyrumienienia sera.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
A ja się zastanawiałam, jaką zapiekankę zrobić, pycha Martuniu :)
OdpowiedzUsuńPolecam Danusiu, pyszna
UsuńMusiała pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pyszna
Usuńmniam mniam pyszności :)
OdpowiedzUsuńDzięki Kasiu
UsuńTen wędzony boczek musiał dać cudny aromat :D
OdpowiedzUsuńTak, boczek bardzo fajnie podkręca smak dania
UsuńNie ma nic lepszego niż takie zapiekanki. :-)
OdpowiedzUsuńSzybki sposób na obiad, zawsze może smakować inaczej, w zależności od tego co akurat znajdziemy w lodówce
Usuńsyty obiad dla całej rodziny;)
OdpowiedzUsuńTo prawda jest syta, nie trzeba jej dużo by się najeść
UsuńPyszna Martuś :-) zjadłabym taką z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest na prawdę pyszna
UsuńAle pysznie wygląda. Super!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewa
https://ewciagotuje.wordpress.com/
Dziękuję za miłe słowa
Usuńmmm, taka zapiekanka to wspaniałą propozycja na szybki i sycący obiadek. Pozdrawiam Majeczko :)
OdpowiedzUsuńObiad idealny, to prawda. Pozdrawiam Beatko
UsuńAle pyszności, zrobię ją na pewno :-)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest na prawdę dobra
UsuńHmm, prezentuje się kusząco :D
OdpowiedzUsuńBo ona tak niepozornie kusi...najpierw aromatem a potem smakiem
UsuńJa zawsze na surowo wszystko zapiekałam, ale widzę że tak jest dużo szybciej :D
OdpowiedzUsuńTak, podgotowanie czy obsmażenie fajnie skraca czas przygotowania
UsuńNa bogato! Pysznie, moja rodzinka byłaby zachwycona takim obiadem :)
OdpowiedzUsuńMusisz ich uraczyć taką zapiekanką, jest smaczna
UsuńSmakowita propozycja na obiad:)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńLubię takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńJa też , szczególnie jesienią, zimą...kiedy ciepło piekarnika jest takie przyjemne ;)
UsuńNormalnie siedze i szukam 2 godziny przepisu na tą właśnie zapiekankę !!! bo ją zrobiłam ze 2-3 lata temu i to było to !! Znalazlam cie dziewczyno i przepis :) I LOVE YOU :P
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło to slyszeć. Pozdrawiam
Usuń