niedziela, 22 listopada 2015

JESIENNA ZIEMNIACZANA ZAPIEKANKA

Dziś, przy niedzieli, postanowiłam przygotować coś na szybko i syto. Pyszna zapiekanka z wędzonym boczkiem, kiełbaską i ziemniakami wjechała dzisiaj na mój stół. 
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
40 dag wędzonego boczku
pętko kiełbasy podwawelskiej
30 dag żółtego sera
duży kubek śmietany 18%
sól,pieprz
zioła prowansalskie ok. łyżeczki
słodka papryka- 1 łyżeczka
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry obgotowujemy 5 minut w osolonej wodzie. Układamy na dnie naczynia do zapiekania. Boczek i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, tak samo postępujemy z cebulę, wszystko razem przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po obsmażeniu osączamy, wykładamy na ziemniaki. posypujemy ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Śmietanę mieszamy z dodatkiem soli i pieprzu do smaku, wylewamy na resztę składników. Posypujemy startym serem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok 20 minut, po tym czasie odkrywamy, zapiekamy do przyrumienienia sera. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY                 http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

32 komentarze:

  1. A ja się zastanawiałam, jaką zapiekankę zrobić, pycha Martuniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten wędzony boczek musiał dać cudny aromat :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic lepszego niż takie zapiekanki. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybki sposób na obiad, zawsze może smakować inaczej, w zależności od tego co akurat znajdziemy w lodówce

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. To prawda jest syta, nie trzeba jej dużo by się najeść

      Usuń
  5. Pyszna Martuś :-) zjadłabym taką z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie wygląda. Super!
    Pozdrawiam Ewa

    https://ewciagotuje.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm, taka zapiekanka to wspaniałą propozycja na szybki i sycący obiadek. Pozdrawiam Majeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności, zrobię ją na pewno :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm, prezentuje się kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ona tak niepozornie kusi...najpierw aromatem a potem smakiem

      Usuń
  10. Ja zawsze na surowo wszystko zapiekałam, ale widzę że tak jest dużo szybciej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, podgotowanie czy obsmażenie fajnie skraca czas przygotowania

      Usuń
  11. Na bogato! Pysznie, moja rodzinka byłaby zachwycona takim obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Odpowiedzi
    1. Ja też , szczególnie jesienią, zimą...kiedy ciepło piekarnika jest takie przyjemne ;)

      Usuń
  13. Normalnie siedze i szukam 2 godziny przepisu na tą właśnie zapiekankę !!! bo ją zrobiłam ze 2-3 lata temu i to było to !! Znalazlam cie dziewczyno i przepis :) I LOVE YOU :P

    OdpowiedzUsuń