Składniki:
1,5 kg czerwonej papryki
10 ząbków czosnku
1 papryczka chili - z pestkami jeśli ma być ostrzejszy
250 ml przetartych świeżych pomidorów bez skóry
125 ml oleju
3 duże łyżki octu
125 ml cukru
1 czubata łyżeczka soli
1 łyzka słodkiej papryki mielonej
2 liście laurowe
Wykonanie:
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych,( w papryczce chili nasiona można zachować),pokroić w mniejsze kawałki, zblendować.Do dużego garnka włożyć wszystkie składniki, gotować ( sos tylko pyrka) ok 1,5 godz. Po tym czasie gorący nakładać do słoiczków.
Na pewno cudnie pachnie.
OdpowiedzUsuńPachnie paprykowo :) cudnie i letnio
UsuńBardzo fajny przepis, myślę że smak ma wyśmienity :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, polecam
UsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam zamykać te wszystkie letnie smaki w słoiczkach na zimę :)
OdpowiedzUsuńZimą bedzie jak znalazł
UsuńFaktycznie nie ma to jak smaki lata w środku zimy. Ja dziś wkładam do słoików leczo :)
OdpowiedzUsuńMnie jeszcze czeka papryka i sos z cukinii ;) oraz sliwki
UsuńDzisiaj włąśnie nam się gotują pomidory z papryką na sos :D Ale my dodajemy tylko świeże zielsko jak majeranek, bazylia, pietruszka, lubczyk :D
OdpowiedzUsuńTeż pysznie ;)
UsuńZapach takiego sosiku, musi być cudowny :)
OdpowiedzUsuńOj tak, pachnie obłędnie ;)
UsuńTaki sosik to niebo w buzi :)
OdpowiedzUsuńBez dwóch zdań ;)
UsuńZnakomity! Tylko teraz trzeba zakasać rękawy i brać się do roboty ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, zima długa i będzie sie chciało zjeść cos takiego mocno warzywnego
UsuńPyszniutki sos paprykowy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, świetny
UsuńSmacznie wygląda :) Nigdy nie robiłam takich sosów ;)
OdpowiedzUsuńTo polecam, bo bardzo smaczny
UsuńPyszny, ja również robiłam sos, tylko dawałam więcej pomidorów, a mniej papryki. Polecam jeszcze sos z cukinii, najlepszy ze wszystkich, jakie jadłam ;).
OdpowiedzUsuńTez musiał być bardzo smaczny ;)
Usuń