czwartek, 25 sierpnia 2016

SOS PAPRYKOWY Z POMIDORAMI

Lato to czas kiedy pomidory i papryki pysznią się swoją czerwonością do słoneczka. Uwielbiam ten czas, kiedy te świeże warzywa są na wyciągnięcie ręki i to właśnie latem smakują najlepiej...Warto przedłużyć te chwile i przygotować zapasy na zimę...wszak tak fajnie potem delektować się tymi,,wspomnieniami " lata ;)
Składniki:
1,5 kg czerwonej papryki
10 ząbków czosnku
1 papryczka chili - z pestkami jeśli ma być ostrzejszy
250 ml przetartych świeżych pomidorów bez skóry
125 ml oleju
3 duże łyżki octu
125 ml cukru
1 czubata łyżeczka soli
1 łyzka słodkiej papryki mielonej
2 liście laurowe
Wykonanie:
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych,( w papryczce chili nasiona można zachować),pokroić w mniejsze kawałki,  zblendować.Do dużego garnka włożyć wszystkie składniki, gotować ( sos tylko pyrka) ok 1,5 godz. Po tym czasie gorący nakładać do słoiczków. 

23 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis, myślę że smak ma wyśmienity :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam zamykać te wszystkie letnie smaki w słoiczkach na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie nie ma to jak smaki lata w środku zimy. Ja dziś wkładam do słoików leczo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie jeszcze czeka papryka i sos z cukinii ;) oraz sliwki

      Usuń
  4. Dzisiaj włąśnie nam się gotują pomidory z papryką na sos :D Ale my dodajemy tylko świeże zielsko jak majeranek, bazylia, pietruszka, lubczyk :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapach takiego sosiku, musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomity! Tylko teraz trzeba zakasać rękawy i brać się do roboty ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, zima długa i będzie sie chciało zjeść cos takiego mocno warzywnego

      Usuń
  7. Smacznie wygląda :) Nigdy nie robiłam takich sosów ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny, ja również robiłam sos, tylko dawałam więcej pomidorów, a mniej papryki. Polecam jeszcze sos z cukinii, najlepszy ze wszystkich, jakie jadłam ;).

    OdpowiedzUsuń