wtorek, 30 sierpnia 2016

CAMEMBERT Z FIGAMI KARMELIZOWANYMI

Naszła mnie chęć na odrobinę słodyczy. Ale nie czekolady, batony i inne gotowe słodkości. Piękne, dojrzałe figi wpadły mi dziś w ręce i to własnie je postanowiłam wykorzystać do przygotowania deseru. To co że mega kaloryczny? A w  taki deszczowy dzień jak dziś najlepszy poprawiacz humoru zawsze ma wiele kalorii ;)
Składniki:
1 serek camembert
2 figi
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Camembert grillujemy na patelni grillowej po kilka minut  z każdej strony. Na patelnię wykładamy miód, zanurzamy w nim na kilka minut kawałki fig, przewracając z jednej na druga stronę. Na talerz wykładamy ser, na niego kawałki fig, polewamy roztopionym miodem. 

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

26 komentarzy:

  1. Oj kochana, kusisz bardzo-uwielbiam tego typu smakołyki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas jest pięknie i słonecznie także pozostaniemy przy lodach z figami :D Aczkolwiek jesteśmy ciekawe jak taki ser z figą smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż ślinka cieknie jak się czyta ten przepis na pyszny deser. Chyba sobie taki przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu polecam, na pewno bedziesz zadowolona smakiem

      Usuń
  4. Ciekawe połączenie sera i owocu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z kieliszkiem wina smakuje jeszcze lepiej

      Usuń
  5. Cudne zdjęcie. Zakładam, że tak smakuje jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W takim wydaniu sera camembert jeszcze nie próbowałam. Podoba mi się ten pomysł <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Interesujące połączenie - ślinka cieknie :]

    OdpowiedzUsuń
  8. Martusiu, figi mam, to i o taki pyszny deser będzie łatwiej :)

    OdpowiedzUsuń