Szczupak to nasza jeziorowa ryba, każdy rybak często przynosi ją do domu. Przyrządzenie takiego faszerowanego szczupaka zajmuje troszkę czasu, ale myślę że efekt jest wart.
Składniki:
szczupak ok 1,5- 2 kg
3 pietruszek
liść laurowy- 4
ziele ang- 7
pieprz, sól do smaku
jajko
dodatkowo:
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Ze szczupaka usuwamy skrzela, oczy, łuskę. Skórę wokół głowy delikatnie nacinamy, zdejmujemy skórę, ciągnąc ją w stronę ogona, przy ogonie odcinamy, zdejmujemy. Mięso ze szczupaka oddzielamy od ości( filetujemy). Do dużego garnka , w którym mamy ok 2,5- 3 litrów bulionu warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucamy marchew i pietruszkę, po 15 minutach dokładamy głowę, gotujemy jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy z wywaru, odkładamy 3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć farsz. Ukształtować, zawinąć ciasno w folię spożywczą. Wywar w którym gotowaliśmy warzywa i głowę, przecedzamy, do czystego wkładamy nafaszerowana skórę z mięsem. Gotujemy ok 25 minut na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy w wywarze do ostudzenia. Gdy ryba całkowicie wystygnie, odwijamy z folii, kroimy na dość grube plastry, układamy na półmisku głowę, kawałki ugotowanej ryby, zakończamy ogonem.
Naokoło ryby układamy plastry marchwi, cytryny- do dekoracji.
Galaretka rybna: Żelatynę zalewamy wywarem, kiedy napęcznieję, podgrzewamy aż się rozpuści. Na 1,5 szklanki wywaru wlewamy rozpuszczona żelatynę, zalewamy tężejącą galaretką rybę na półmisku. Odstawiamy do lodówki do stężenia.
Pięknie podany☺
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPięknie i bardzo smacznie wygląda. Zjadła bym taką małą porcyjke 💙
OdpowiedzUsuńPolecam, bo pyszny
UsuńŁadnie wygląda. Czy filtrujesz wodę w swojej kuchni? mam filtr redox fitaqua, który daje nam wodę podnoszącą odporność organizmu.
OdpowiedzUsuń;0
UsuńWody nie filtruję
Wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńI tak samo dobrze smakuje
UsuńRuby takie zdrowe :) Ale jednak to nie jest to co mogłabym zjeść - nie mogę znieść nawet zapachu ryb :(
OdpowiedzUsuńNo niektórzy niestety nie moga, nie każdy je lubi
UsuńPięknie się prezentuje Majeczko :)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńZa szczupakiem nie przepadam - uraz z dzieciństwa, ale prezentuje sie świetnie i mój mąż na pewno by nie pogardził. ;-)
OdpowiedzUsuńOj na pewno nie, skoro lubi, to zjadłby ze smakiem
UsuńWygląda po królewsku :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPysznie :) Uwielbiam ryby :)
OdpowiedzUsuńTo polecam takiego faszerowanego, jest pyszny
UsuńUwielbiam ryby! :)
OdpowiedzUsuńmój blog
My też z mężem bardzo lubimy ryby
UsuńŚwietnie przygotowana ryba! Bardzo efektownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńWspaniale wygląda pewnie smakuje :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńOj, smakuje tak samo dobrze
Usuńwow podane jak na królewską ucztę :) super :)
OdpowiedzUsuńSmakuje tak samo dobrze jak wyglada
UsuńKochana ale podnioslas poprzeczke Na moje zdolności to chyba niewykonalne ale chętnie wpdne do ciebie na degustacje Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPięknie podana ta rybka :D
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńCudna ryba. Faktycznie pracochłonna, ale pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobra ;)
UsuńImponujący. Sporo pracy ale warto :)
OdpowiedzUsuńDla samego efektu, nie mówiąc już o smaku
UsuńFantastycznie Ci wyszła! Podziwiam twoje zdolności!
OdpowiedzUsuńDzieki za miłe słowa
UsuńMuszę powiedzieć, że ryba wygląda doskonale! Gratuluję, bo sama nigdy się nie odważyłam. Jakoś mam obawy, że z tą skórą nie pójdzie mi tak łatwo :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, metoda prób i błedów może sie uda
UsuńDo farszu wbijam same żółtka i daję sporo siekanego kopru.Dodaję też 1 łyżkę kaszy manny. Białka dodaję ubite na sztywno na sam koniec i delikatnie mieszam .Mam tylko zawsze problem z łbem-złazi z niego skóra-co z tym fantem zrobić?
OdpowiedzUsuń