sobota, 4 lutego 2017

FASZEROWANY SZCZUPAK W GALARECIE

Ryby. Dość często goszczą na moim stole. Pięknie i efektownie podane mogą być też ozdoba stołu. 
Szczupak to nasza jeziorowa ryba, każdy rybak często przynosi ją do domu. Przyrządzenie takiego faszerowanego szczupaka zajmuje troszkę czasu, ale myślę że efekt jest wart.
Składniki:
szczupak ok 1,5- 2 kg
6 marchwi
3 pietruszek
liść laurowy- 4
ziele ang- 7 
pieprz, sól do smaku
jajko
dodatkowo: 
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Ze szczupaka usuwamy skrzela, oczy, łuskę. Skórę wokół głowy delikatnie nacinamy, zdejmujemy skórę, ciągnąc ją w stronę ogona, przy ogonie odcinamy, zdejmujemy. Mięso ze szczupaka oddzielamy od ości( filetujemy). Do dużego garnka , w którym mamy ok 2,5- 3 litrów bulionu warzywnego, wkładamy kręgosłup ryby, wrzucamy  marchew i pietruszkę, po 15 minutach dokładamy  głowę, gotujemy  jeszcze 15 minut. Warzywa wyjmujemy  z wywaru, odkładamy  3 marchewki do dekoracji, pozostałe marchewki, pietruszkę i mięso z ryby mielimy  przez maszynkę do mięsa. Masę doprawić do smaku solą i pieprzem, wbić jajko, dobrze wyrobić. Do odłożonej skóry szczupaka nałożyć farsz. Ukształtować, zawinąć ciasno w folię spożywczą. Wywar w którym gotowaliśmy warzywa i głowę, przecedzamy, do czystego wkładamy nafaszerowana skórę z mięsem. Gotujemy ok 25 minut na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy w wywarze do ostudzenia. Gdy ryba całkowicie wystygnie, odwijamy z folii, kroimy na dość grube plastry, układamy na półmisku głowę, kawałki ugotowanej ryby, zakończamy ogonem. 
Naokoło ryby układamy plastry marchwi, cytryny- do dekoracji. 
Galaretka rybna: Żelatynę zalewamy wywarem, kiedy napęcznieję, podgrzewamy aż się rozpuści. Na 1,5 szklanki wywaru wlewamy rozpuszczona żelatynę, zalewamy tężejącą galaretką rybę na półmisku. Odstawiamy do lodówki do stężenia. 

39 komentarzy:

  1. Pięknie i bardzo smacznie wygląda. Zjadła bym taką małą porcyjke 💙

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładnie wygląda. Czy filtrujesz wodę w swojej kuchni? mam filtr redox fitaqua, który daje nam wodę podnoszącą odporność organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ruby takie zdrowe :) Ale jednak to nie jest to co mogłabym zjeść - nie mogę znieść nawet zapachu ryb :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niektórzy niestety nie moga, nie każdy je lubi

      Usuń
  4. Pięknie się prezentuje Majeczko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Za szczupakiem nie przepadam - uraz z dzieciństwa, ale prezentuje sie świetnie i mój mąż na pewno by nie pogardził. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj na pewno nie, skoro lubi, to zjadłby ze smakiem

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. To polecam takiego faszerowanego, jest pyszny

      Usuń
  7. Świetnie przygotowana ryba! Bardzo efektownie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda pewnie smakuje :) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  9. wow podane jak na królewską ucztę :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana ale podnioslas poprzeczke Na moje zdolności to chyba niewykonalne ale chętnie wpdne do ciebie na degustacje Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudna ryba. Faktycznie pracochłonna, ale pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Imponujący. Sporo pracy ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla samego efektu, nie mówiąc już o smaku

      Usuń
  13. Fantastycznie Ci wyszła! Podziwiam twoje zdolności!

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę powiedzieć, że ryba wygląda doskonale! Gratuluję, bo sama nigdy się nie odważyłam. Jakoś mam obawy, że z tą skórą nie pójdzie mi tak łatwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować, metoda prób i błedów może sie uda

      Usuń
  15. Do farszu wbijam same żółtka i daję sporo siekanego kopru.Dodaję też 1 łyżkę kaszy manny. Białka dodaję ubite na sztywno na sam koniec i delikatnie mieszam .Mam tylko zawsze problem z łbem-złazi z niego skóra-co z tym fantem zrobić?

    OdpowiedzUsuń