wtorek, 7 lutego 2017

FRANCUSKI WARKOCZ NADZIEWANY

Drób..mozzarella..pomidory i ciasto francuskie. Tyle wystarczy, aby przygotować pyszny obiad w kilka chwil. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to koniecznie zróbcie. Palce lizać !

Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2 piersi z kurczaka
1 duży pomidor
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 jajko
Wykonanie:
Rozkładamy ciasto francuskie. Piersi z kurczaka kroimy każdą na cienkie kotlety. Z obu storn oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Układamy w dwa rzędy obok siebie na środku ciasta, zostawiając boki ciasta wolne. Na wierzch układamy plastry mozzarelli i plastry pomidora. Wolne boki ciasta nacinamy do środka co kilka cm, następnie raz z jednej raz z drugiej strony paski nakładamy na środek ciasta, robiąc a'la warkocz. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 20-25 minut do zrumienienia ciasta. 
 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

37 komentarzy:

  1. super, zrobiłabym na kolację

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na "awaryjny" obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmmm ślinka mi cieknie na sam widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki obłędny warkocz :-) Pięknie wygląda i na pewno smakuje tak, że palce lizać :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O pierwszy raz widzę taki przepis. jest bardzo oryginalny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny jest ten warkocz! :) Same fajne składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O mniam! Pyszna propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mozzarella i pomidory to super połączenie. Bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jakie pyszności, muszę znaleźć jakieś dobre ciasto francuskie bo biedronkowe jest bardzo tłuste i średnie w smaku ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, biedronkowe nie jest za cekawe

      Usuń