Składniki:
80 dag łopatki wieprzowej
80 dag chudej karkówki
30 dag wątróbki wieprzowej
50 dag boczku wieprzowego
2 pietruszki
1 cebula
2 bułki czerstwe
sól pieprz
gałka muształowa
liście laurowe- 5 sztuk
ziele ang- 6 ziaren
pieprz ziarnisty- 6 sztuk
15 plastrów boczku wędzonego
1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso
Wykonanie:
Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wlewamy szklankę rosołu, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy ok godziny w 170 st.
Bardzo lubię domowe pasztety. Ten wyglada tak apetycznie, że chciałoby się sięgnąć po kawałeczek. :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam
Usuńdomowy pasztet to jest smak! i jeszcze owinięty w ten aromatyczny boczek... pycha!
OdpowiedzUsuńTo prawda boczek nadaje smaczka
UsuńBardzo lubię domowe pasztety. Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńUwielbiam ☺
OdpowiedzUsuńJa tez bardzo lubię, dlatego tak czesto je robię
Usuńwygląda bardzo apetycznie :) nie pogardziłabym :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńApetyczny pasztet.Dawno nie robiłam, dziękuję za przypomnienie 😆
OdpowiedzUsuńTo czas nadrobic ;) koniecznie
UsuńPasztet taki domowy - najlepszy! :D
OdpowiedzUsuńOj tak, za domowym pasztetem to ja zawsze jestem na tak ;)
UsuńUwielbiam takie domowe pasztety:) mniam :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo smakowity dodatek do kanapek! Chętnie spróbowałabym takiego pasztetu :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest na prawde dobry
Usuńpasztet to coś co zawsze mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńMi tez ;) witaj w klubie
UsuńUwielbiam takie pasztety ale nigdy sama takiego nie robiłam, muszę w końcu spróbować :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz to zrobic, te sklepowe nijak sie mają do tych przygotowanych własnioręcznie w domu ;)
UsuńPyszny pasztecik Martuś :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńJeżeli już jemy wędlinę, pasztet to właśnie domowego wyrobu. Zadbaliśmy też o dobrą jakość wody, zakładając filtr redox fitaqua - filtr ten daje nam zdrową i smaczną wodę, woda ta działa przeciwutleniająco na organizm, chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników.
OdpowiedzUsuńJa tez domowe wyrob stawiam ponad to ;)
UsuńPasztet wygląda rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńI tak samo tez smakuje
UsuńDobrze się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńTaki pasztet do chlebka, to rozumiem, wspaniały :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest bardzo smaczny
Usuńmój facet kochałby taki pasztet :)
OdpowiedzUsuńSandicious
Nie dziwie sie ;)
Usuń