piątek, 17 lutego 2017

PASZTET WIEPRZOWY W BOCZKU

Co podać na kanapki? Na pewno nie raz i nie dwa, zachodziliście w głowę, zadając właśnie to pytanie. Warto więc przygotowywać w domu różne mięsa i pasztety, które potem chętnie zjedzą Nasi domownicy. Dziś proponuję wieprzowy pasztet, z różnych rodzai mięs, który czyni go wyjątkowo smacznym.
Składniki:
80 dag łopatki wieprzowej
80 dag chudej karkówki
30 dag wątróbki wieprzowej
50 dag boczku wieprzowego
4 marchwie
2 pietruszki
1 cebula
2 bułki czerstwe
sól pieprz
gałka muształowa
liście laurowe- 5 sztuk
ziele ang- 6 ziaren
pieprz ziarnisty- 6 sztuk
15 plastrów boczku wędzonego
1 szklanka rosołu w którym gotowało się mięso
Wykonanie:
Mięso, oprócz wątróbki układamy w garnku razem z warzywami. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy, gotujemy ok 1 godz 20 minut. po tym czasie dokładamy wątróbkę, gotujemy jeszcze 10 minut. Wyłączamy gaz. Studzimy mięso i warzywa. Przepuszczamy wszystko trzykrotnie przez maszynkę. W trakcie mielenia dodajemy tez do przepuszczenia bułki moczone wcześniej w rosole w którym gotowało się mięso. Gotową masę mięsną, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałową, wlewamy szklankę rosołu, dobrze mieszamy. Przekładamy do wyłożonych plastrami boczku foremek. Pieczemy ok godziny w 170 st.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię domowe pasztety. Ten wyglada tak apetycznie, że chciałoby się sięgnąć po kawałeczek. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy pasztet to jest smak! i jeszcze owinięty w ten aromatyczny boczek... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię domowe pasztety. Pyszny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo apetycznie :) nie pogardziłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Apetyczny pasztet.Dawno nie robiłam, dziękuję za przypomnienie 😆

    OdpowiedzUsuń
  6. Pasztet taki domowy - najlepszy! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie domowe pasztety:) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowity dodatek do kanapek! Chętnie spróbowałabym takiego pasztetu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pasztet to coś co zawsze mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie pasztety ale nigdy sama takiego nie robiłam, muszę w końcu spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeżeli już jemy wędlinę, pasztet to właśnie domowego wyrobu. Zadbaliśmy też o dobrą jakość wody, zakładając filtr redox fitaqua - filtr ten daje nam zdrową i smaczną wodę, woda ta działa przeciwutleniająco na organizm, chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pasztet wygląda rewelacyjnie :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki pasztet do chlebka, to rozumiem, wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń