Składniki:
1,2 kg mąki pszennej Młynomag
250 g cukru
2 szklanki mleka
200 g masła
kieliszek spirytusu
10 żółtek
marmolada- najlepsza twarda do wypieków, u mnie z dziką różą
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy po łyżce mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy aż drożdże podrosną. W rondelku rozpuszczamy masło i studzimy. Żółtka ucieramy na puch z
cukrem. Kiedy drożdże wyrosną dodajemy mąkę, utarte żółtka oraz wódkę. Mieszamy łyżką, dolewamy przestudzone masło, wyrabiamy dobrze ciasto. Odstawiamy na min 30 minut w ciepłe miejsce.Kiedy podrośnie odrywamy po kawałku ciasta, spłaszczamy, nakładamy powidła, zlepiamy, formujemy pączek, odstawiamy na stolnicę ,żeby podrosły,
pieczemy na głębokim oleju.
A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe:
* GOFRY Z OWOCAMI
* IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI
* FAWORKI DROŻDŻOWE
* FAWORKI JAK U BABCI
* RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM
* SEROWE MINI PĄCZUSIE
* ROGALIKI Z DŻEMEM
A tu moje inne propozycje tłustoczwartkowe:
* GOFRY Z OWOCAMI
* IDEALNE DROZDŻOWE ROGALIKI
* FAWORKI DROŻDŻOWE
* FAWORKI JAK U BABCI
* RURKI Z KREMEM CYTRYNOWYM
* SEROWE MINI PĄCZUSIE
* ROGALIKI Z DŻEMEM
Już przepis mam i szczerze już się nie mogę doczekać tłustego czwartku a najbardziej tych pączków mniammmm. Pozdrawiam i dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńNie ma za co ;)
UsuńPysznie wyglądają :-) Podkradam jednego. :-)
OdpowiedzUsuńAlez prosze ;)
UsuńPiekłam raz w życiu paczki, były bardzo dobre. Może w tym roku też się skuszę. Najlepsze swojskie pączusie.Twoje wyglądają na prawdę bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDomowe paczki sa najlepsze
Usuńw czwartek będzie pączkowe szaleństwo! wspaniałe pączki upiekłaś:)
OdpowiedzUsuńSzalalo się, szalało...
UsuńNo boskie po prostu :D
OdpowiedzUsuńDziekuję
Usuńmmmm aż mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuń;)
UsuńUwielbiam ☺☺
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię
UsuńMniam :-) zrobiłam się głodna :-D
OdpowiedzUsuńOd patrzenia człowiek głodnieje, tez tak mam ;)
Usuńu nas pączki rządzą od soboty więc w czwartek symbolicznie mam zamiar zjeść tylko jednego :)
OdpowiedzUsuńU mnie też były kilka razy, ale nie przejadły sie jeszcze póki co
UsuńApetyczne 😊
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńApetyczne 😊
OdpowiedzUsuńWolimy zdecydowanie nadzienie z powideł śliwkowych :-) ale pączki domowe zawsze chętnie się zje :-P
OdpowiedzUsuńZe sliwkowym, szczególnie domowym- pycha!
UsuńNikt się nie oprze domowym pączkom:)
OdpowiedzUsuńOj chyba nie ;)
UsuńPięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńWyglądają pysznie, porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńAlez proszę Marzenko
UsuńPytanko
OdpowiedzUsuń:) ile szt. z przepisu?
Ja kuleczki formuje wielkości piąstki dziecka potem odkladam, rosną i sa wielkości normalnego pączka. Wychodzi ok 40 sztuk
UsuńUwielbiam pączki najlepiej z jakimś fajnym nadzieniem ;)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle cudowne ♥ Ależ bym takiego zjadła !! mniami
OdpowiedzUsuńPolecam ;)
UsuńUwielbiam z marmoladą różaną :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńNaprawdę wyglądają idealnie :D
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuja ;)
UsuńPięknie wyglądają. Ja niestety mam bardzo złe doświadczenia z pączkami więc na razie kupuję, ale przepis zapisuję może kiedyś się odważę :)
OdpowiedzUsuńPolecam, kiedys się odważ, bo warto
UsuńPączki, pączusie - uwielbiam! U mnie smażenie będzie dopiero w weekend, bo w tygodniu nie ma czasu, ale jutro na pewno kupię jednego albo dwa pączunie :)
OdpowiedzUsuńW tłusty czwartek zjeśc trzeba obowiązkowo ;)
Usuń