czwartek, 9 lutego 2017

TATAR WOŁOWY

Tatar wołowy. Nie każdy za nim przepada, nie każdy lubi surowe mięso. Tajemnica dobrego smaku tkwi w jego dobrym przygotowaniu. Mięso musi być dobrze doprawione, aksamitne i koniecznie z dodatkami, które wzbogacą jego smak. Ja podaję w towarzystwie siekanej cebulki i kiszonego ogórka, ale równie dobrze smakuje też z kaparami czy marynowanymi grzybkami. 


Składniki:
500 g mięsa wołowego na tatar
sól,pieprz
przyprawa do zup w płynie ok 2-3 łyżek
1 łyżka wody
3 łyżki oleju
1 duża cebula
4 ogórki kiszone
Wykonanie:
Do mięsa dodajemy wodę, olej, przyprawę w płynie, wszystko to dokładnie musimy wmieszać w mięso. Następnie do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy mięso, obsypujemy połowę drobno posiekaną cebulą, drugą połowę drobno posiekanym ogórkiem kiszonym. Tatara możemy tez podać z drobno posiekanymi grzybkami marynowanymi, kaparami lub z surowym jajkiem. 

32 komentarze:

  1. Tatara nie robiłam i nie jadłam już dawno. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj brakuje mi tam Salmonelli....:) Jajo musi być!:) Uwielbiam tatar.Ma mnóstwo pełnowartościowego białka. Naprawdę warto uwzględnić go w swoim jadłospisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jajeczkiem tez pysznie, ale ja od jakiegoś czasu unikam surowych jajek

      Usuń
  3. oj zjadłabym z miłą chęcią, ale jeszcze przez kilka miesięcy muszę obejść się smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W środku mięska koniecznie żółtko od kurek z wolnego wybiegu :) Pycha, jadłam i polecam tatara.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też polecam ;) takiego przygotowanego w domu, oczywiscie ;)

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłyśmy i jakoś nie specjalnie nas kusi taki tatar xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziwię się , znam Wasze preferencje smakowe ;)

      Usuń
  6. Oj nie zjadła bym tatara, o nie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas nigdy tatara nie było :p nie mam pojęcia czy by mi to smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To musisz koniecznie któregos razu spróbowac, może akurat się przekonasz

      Usuń
  8. Jak jadłam jeszcze mięso wołowe, to lubiłam tatar:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja wolę z ogórkiem konserwowym i koniecznie żółteczko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A do tego moznaby jeszcze marynowane grzybki ;)

      Usuń
  10. Mój mąż nie odmówi. Ja niekoniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co jak co, ale za tatarem to nie przepadam zdecydowanie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. u mnie na każdej rodzinnej imprezie zawsze był tatar,ale mi jakoś nie koniecznie smakuje

    OdpowiedzUsuń
  13. Ojej ale mi smaka zrobiłaś ! Zjadłabym taki tatar ! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. wiele osób nie lubi, a ja bardzo :)

    OdpowiedzUsuń