czwartek, 23 lutego 2017

CIASTECZKA ORZESZKI Z ORZESZKIEM

Tłusty czwartek... Królują dziś paczki, faworki, obwarzanki, róże i inne słodkości. A co byście powiedzieli na ciasteczka orzeszki? Wypełnione kajmakiem i z niespodzianką wewnątrz- orzeszkiem? Jesteście na tak?- to zapraszam ;)
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka masła
2 żółtka
masa:
puszka masy kajmakowej
1/2 kostki masła
łyżeczka żelatyny
woda do żelatyny
orzechy laskowe całe
Wykonanie:
Mąki mieszamy ze sobą, dajemy proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto z masłem i żółtkami. Z gotowego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha laskowego, rozpłaszczamy, wkładamy do foremki do wypiekania orzeszków, pieczemy z obu stron. 
Upieczone połówki orzeszków studzimy.
Masa: 
Kajmak miksujemy z miękkim masłem. żelatynę zalewamy woda, kiedy napęcznieje podgrzewamy, przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej , miksujemy. Gotową masą przekładamy ciasteczka, do środka kazdego wkładamy jeszcze po 1 orzechu laskowym.

27 komentarzy:

  1. Wyglądają mega apetycznie. :-) Chętnie zamieniłabym pączki i faworki na kilka takich orzeszków. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają. Jadłam niedawno u koleżanki. Sama nie mam jednak takich foremek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna kupic takie jak gofrownice lektryczne, a mozna kupic na kuchenke, na gaz

      Usuń
  3. Wyglądają ładnie i bosko smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszą mnie te ciasteczka. Mam wszystkie składniki ale nie mam foremki, żeby je upiec. Chętnie taką sobie sprawie i zrobię takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wyglądają, szkoda że nigdy nie miałam okazji ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam patelnię do orzeszków , niebawem też je zrobię ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jesteśmy pączkowe, więc takie orzeszki z chęcią byśmy zajadały :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają uroczo. Szkoda, że nie mam takich foremek :)

    OdpowiedzUsuń
  9. już nie pamiętam kiedy takie orzeszki jadłam,piękne wyszły !

    OdpowiedzUsuń
  10. takimi zajadałam się w dzieciństwie... ach ten smak!

    OdpowiedzUsuń